Kontroly na hranicích a zavařování kanálů. Finsko se chystá na summit Trumpa s Putinem

Události: Přípravy na summit v Helsinkách jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

Zavařování kanálů nebo stavba dočasných pódií pro televizní přenosy. Přípravy pondělního summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina jsou ve finské metropoli v plném proudu. Helsinská policie přijala přísná bezpečnostní opatření a ohlášena je už více než desítka protestních akcí.

Demonstrace se podle finské policie mají konat v sobotu, v neděli i v pondělí. Největší z nich, která se uskuteční v neděli odpoledne, by mohla přilákat tisíce odpůrců jednoho, druhého či obou prezidentů.

Podle organizátorů půjde o mírovou akci, které se budou moci zúčastnit i rodiny s dětmi a která bude nestranická. Cílem má být snaha zdůraznit důležitost lidských práv či ochrany životního prostředí.

Konat by se v neděli měla ale i akce s názvem Helsinky milují Trumpa. Na Facebooku účast na ní přislíbilo zhruba 1500 uživatelů. Podle organizátorů však nepůjde o demonstraci, ale spíše o shromáždění lidí s podobným názorem.

Trump a Putin budou v pondělí jednat ve finském prezidentském paláci v centru Helsinek. Summit by měl začít jednáním obou lídrů za přítomnosti tlumočníků. Později by prezidenty měli doplnit členové jejich delegací. Odděleně budou jednat také ministři zahraničí Sergej Lavrov a Mike Pompeo. Trump a Putin by měli podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova po setkání vystoupit na společné tiskové konferenci.

Finsko uzavřelo hranice. Kontroluje i obyvatele Schengenu

Finská policie zavede v následujících dnech přísná bezpečnostní opatření. V pátek v poledne obnovilo Finsko na čtyři dny kontroly na svých hranicích i pro obyvatele schengenského prostoru.

Vláda uvedla, že kontroly budou namátkové. Zvláštní pozornost bude věnována mezinárodnímu letišti v Helsinkách a přístavům v Helsinkách a ve městě Turku.
„Cílem tohoto opatření je ujistit se, že cizinci cestující do a z Finska splňují podmínky pro vstup a pobyt v této zemi dané zákonem, a identifikovat osoby, které by mohly představovat riziko,“ uvedla v pátek finská vláda v prohlášení.

Náhradní Air Force One bude v pohotovosti v estonské metropoli

Ačkoli se vrcholná schůzka uskuteční ve Finsku, připravuje se na ni i Estonsko. V době konání summitu totiž bude na letišti v Tallinnu stát náhradní letadlo pro případ poruchy Trumpova Air Force One. V pohotovosti bude v estonské metropoli také transportní letadlo americké armády.

S napětím očekávaný summit je prvním vrcholným setkáním prezidentů USA a Ruska od schůzky Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva v dubnu 2010 v Praze.

Michal Kubal a Bohumil Vostal k USA, Rusku a Velké Británii (zdroj: ČT24)

Helsinky jsou tradičním místem setkání bloků

V Helsinkách se v minulosti již několik podobných setkání konalo. V roce 1975 se tam sešel americký prezident Gerald Ford se sovětským vůdcem Leonidem Brežněvem, v roce 1990 prezident USA George Bush starší s prezidentem SSSR Michailem Gorbačovem a v roce 1997 americký prezident Bill Clinton se svým ruským protějškem Borisem Jelcinem.