V čele Americké unie pro občanské svobody poprvé stane Afroameričanka

Americká unie pro občanské svobody (ACLU) bude mít poprvé za 101 let své existence v čele ženu černé pleti. Funkce se ujme profesorka z právnické fakulty Newyorské univerzity Deborah Archerová. ACLU v pondělí oznámila, že Archerová byla zvolena prezidentkou na virtuálním setkání 69členného výboru ředitelů.

Deborah Archerová vystřídá Susan Hermanovou, která ACLU vedla od roku 2008. ACLU je nezisková organizace, jejímž cílem je chránit svobody jednotlivců zaručené ústavou a zákony. Zabývá se také lobbováním při tvorbě zákonů. Podle agentury AP zaměří Archerová práci svazu na boj proti rasové nespravedlnosti.

Unie napadala Trumpovu politiku

Za čtyři roky, kdy byl prezidentem USA Donald Trump, ACLU vyvolala proti jeho administrativě 413 soudních stíhání a dalších právních kroků. Unie napadala zejména Trumpovu imigrační politiku, jeho názor na volební právo, na práva leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) a rasovou nespravedlnost.

ACLU také vedla kampaň Uvidíme se u soudu, díky níž se podařilo získat více členů i dárcovských příspěvků. Nyní má unie přes 1,8 milionu členů a za tři měsíce po volbách, v nichž Trump prohrál, získala od dárců 175 milionů dolarů (3,8 miliardy korun), což pomohlo k zásadnímu posílení personálu.

„ACLU v minulých čtyřech letech Trumpovy éry prokázala, že je neocenitelným hlasem v boji za občanská práva. Jsme lépe než kdykoli připraveni vykonat práci, která nás čeká,“ řekla Archerová.