V americké Montaně vykolejil dálkový vlak. Tři lidé zemřeli, desítky utrpěly zranění

Nejméně tři lidé zahynuli při nehodě dálkového vlaku, který směřoval z amerického Chicaga do Seattlu. Zranění utrpělo dalších pět desítek cestujících. Při nehodě vykolejilo osm vozů vlaku pojmenovaného Empire Builder a některé se převrátily na bok.

Vlak Empire Builder vykolejil v sobotu kolem čtvrté odpoledne místního času nedaleko města Joplin v americkém státě Montana. Trať v tomto úseku spravuje společnost BNSF. Úřady zatím potvrdily tři oběti, list The New York Times citoval okresní bezpečnostní koordinátorku, podle níž utrpělo zranění přes padesát lidí.

Příčina havárie není zřejmá, Národní úřad pro bezpečnost v dopravě teprve oznámil, že nehodu začne vyšetřovat. Společnost Amtrak, která je ve Spojených státech monopolním dálkovým železničním dopravcem, oznámila, že ve vlaku bylo 157 lidí včetně šestnácti členů posádky.

„Amtrak spolupracuje s místními úřady na přepravě zraněných do zdravotnické péče a na bezpečné evakuaci všech ostatních z místa nehody,“ uvedl dopravce v prohlášení.

Soupravu tvořilo deset dvoupodlažních vozů, v čele byly dvě lokomotivy. Americké dálkové vlaky zpravidla tráví na cestě desítky hodin, Empire Builder jede 45 hodin. Amtrak nabízí většinou tři úrovně komfortu od vozů k sezení přes malá dvoumístná kupé, kde lze sedadla upravit na lehátka, po klasické lůžkové vozy.