Útočník v Berlíně ubodal syna bývalého prezidenta. Údajně se mstil za dodávky jedů do Vietnamu

Události: Vražda syna německého exprezidenta von Weizsäckera (zdroj: ČT24)

Během veřejné přednášky na berlínské soukromé klinice byl v úterý večer ubodán lékař Fritz von Weizsäcker, syn bývalého německého prezidenta. Útočník byl na místě zadržen. Policie zatím uvedla, že podezřelým je 57letý Němec ze spolkové země Porýní-Falc. Podle listu Spiegel jsou za vraždou politické důvody. Exprezident Von Weizsäcker působil v koncernu, který dodával smrtící chemikálie pro vietnamskou válku.

K incidentu došlo na klinice Schlosspark krátce před sedmou hodinou večer. Devětapadesátiletý profesor, který vedl místní interní oddělení, právě přednášel o ztučnění jater, když na něj s nožem v ruce zaútočil muž z publika.

Mezi posluchači seděl i policista v civilu, který se snažil útočníka zneškodnit. Při akci byl ale těžce zraněn. Pachatel se pokusil pobodat i několik dalších lidí, než se jej účastníkům přednášky podařilo zadržet.

Von Weizsäckera se lékaři snažili hodinu resuscitovat, pokusy však byly neúspěšné. Zraněný policista byl operován a je mimo ohrožení života.

Přednáška se podle německých médií konala na psychiatrickém oddělení kliniky Schlosspark. Na akci přišlo asi dvacet lidí. Klinika podobné přednášky pro laickou veřejnost pořádá pravidelně.

Duševní problémy

Berlínská policie potvrdila informace médií, že útočník pochází z Porýní-Falce na západě Německa, kde má trvalé bydliště. Policejní mluvčí televizi n-tv řekla, že muž nebyl pacientem kliniky, kde se čin odehrál.

Berlínská prokuratura informovala, že muž se vydal ze svého bydliště do Berlína vlakem poté, co si na internetu našel, že bude mít Fritz von Weizsäcker přednášku. Před cestou si koupil nůž. Na lékaře podle státního zástupce zaútočil až na samém konci jeho vystoupení a nožem ho zasáhl do krku. Oběť a pachatel se osobně neznali, řekl prokurátor.

Motivem činu byla podle státního zastupitelství „všeobecná averze vůči rodině zabitého“. Prokurátor zdůraznil, že tato averze byla zřejmě „podmíněná bludy“, kterými pachatel trpí. Vzhledem k jeho „akutnímu psychickému onemocnění“ nebyl na útočníka vydán zatykač a místo vazby bude umístěn na psychiatrickou kliniku. Jakou přesně nemocí muž trpí, berlínský prokurátor nesdělil.

Muž podle informací Spiegelu dával najevo averzi vůči roli exprezidenta v dodávkách toxinů do Vietnamu. Německá firma v roce 1967 dodala novozélandské společnosti Dow Watkins 720 tun chemikálií, z nichž byl posléze vyroben jedovatý herbicid Agent Orange, který americká armáda za vietnamské války rozprašovala nad územím této země. Použití jedovaté látky je spojováno mimo jiné s rakovinou dýchacího ústrojí i řadou dalších zdravotních potíží u Vietnamců.

Policie uvedla, že podezřelý u ní dosud neměl žádné záznamy. Domovní prohlídka žádné významné vodítko vyšetřovatelům neposkytla. 

Zavražděný lékař měl za sebou dlouhou kariéru. Působil ve Freiburgu, Bostonu a Curychu a primářem oddělení interní medicíny na klinice Schlosspark byl od roku 2005.

Fritz von Weizsäcker byl jedním ze čtyř dětí někdejšího primátora západního Berlína a pozdějšího šestého prezidenta Spolkové republiky Německo Richarda von Weizsäckera, který stál v čele státu v letech 1984 až 1994. Bývalý prezident zemřel v roce 2015.

Soustrast pozůstalým vyjádřila mimo jiné kancléřka Angela Merkelová. „Je to strašlivá rána pro rodinu von Weizsäckerových a soustrast spolkové kancléřky, a jistě i všech členů spolkové vlády, patří vdově a celé rodině,“ řekl mluvčí vlády Steffen Seibert.