Úřady: Ruské útoky si v sobotu v Charkově vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných

Sobotní ruské útoky v Charkovské oblasti, které mimo jiné zasáhly také oblastní metropoli, si vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných. S odkazem na vyjádření šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova to napsal ruskojazyčný server BBC. Charkov se stal terčem útoků i v noci na neděli.

„Kolem 00:30 (místního času, v sobotu 23:30 SELČ – pozn. red.) zahájil nepřítel raketový útok na město Charkov,“ napsal Oleh Syněhubov na Telegramu. Rusko podle něj na město vyslalo čtyři rakety S-300, které způsobily požár v nerezidenční budově.

Pět balistických raket ze systému Iskander podle Syněhubova v sobotu před polednem místního času poškodilo několik budov v Charkově a způsobilo požár. Zraněno bylo šest civilistů, kteří jsou ve středně těžkém stavu v péči lékařů.

Ruské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že provedlo raketový útok na závod v Charkově, kde se opravují obrněná vozidla pro ukrajinskou armádu. Další podrobnosti, včetně času úderů, ministerstvo nezmínilo.

„Při ostřelování na cestě mezi obcemi Hlyboke a Strilecha nedaleko rusko-ukrajinské hranice zahynuly při zásahu automobilu ruskou protitankovou střelou muž a žena,“ uvedl šéf oblastní správy. Třetí spolucestující, dvaasedmdesátiletý muž, byl zraněn a je ve vážném stavu. Další zraněný, třiadvacetiletý muž, je ve vesnici Petropavlivka v Kupjanském okrese.