Ukrajinští uprchlíci si mohou do skladu v Rize přijít pro všechno, co potřebují

Události: Lotyšská pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Lotyšská vláda vybídla západní spojence k dalšímu navýšení podpory Ukrajině. Pobaltská země už Kyjevu od začátku války poslala pomoc ve výši jednoho procenta HDP. Navzdory horšící se ekonomické situaci má podpora Ukrajině a uprchlíkům stále mimořádně vysokou odezvu i mezi lotyšským obyvatelstvem.

V Rize je jedno z největších humanitárních center v Lotyšsku. Kdokoliv s ukrajinským pasem si může vzít jakoukoliv věc. Po začátku války byl největší zájem o potraviny, v poslední době hlavně o dětské oblečení.

Zakladatel organizace, která materiálně zabezpečila už na 26 tisíc uprchlíků, říká, že dárců ani po roce neubývá. „(Na Ukrajinu) jsme navíc už s pomocí běžných lidí vypravili něco mezi osmi sty a tisícem aut naložených humanitární pomocí,“ vypočítává Toms Preinbergs.

V bezmála dvoumilionovém Lotyšsku se v současné chvíli před válkou skrývá kolem čtyřiceti tisíc Ukrajinců. „Někteří se vracejí a stále také přicházejí noví, ale jistě víme, že zhruba polovina z nich žije v Rize,“ říká primátor Martins Stakis. Vedení hlavního města Lotyšska zároveň neskrývá zájem o to, aby pracující uprchlíci zůstali i po válce.