Ukrajinští uprchlíci by mohli v Polsku přijít o finanční podporu

Události: Napjaté vztahy Varšavy a Kyjeva (zdroj: ČT24)

Varšava odmítla v Radě EU prodloužit ochranu uprchlíkům z Ukrajiny. Směrnice nakonec prošla i proti vůli polské vlády. Ta v předvolební kampani nasadila vůči Kyjevu ostrý tón. Oznámila také, že od nového roku zřejmě přestane uprchlíkům vyplácet finanční podporu. To může jejich život v zemi zkomplikovat, soudí zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Ukrajinská uprchlice Katia Škurativská si po několika měsících v Polsku našla práci. Pomáhá v charitě, v provizorní škole pro ukrajinské děti. Na začátku jí finančně vypomohl stát. „Bylo to 300 zlotých (1500 korun) jednorázově a později jsem dostávala i přes 500 zlotých (2500 korun) na dítě,“ vypočítává. 

Dokud neměla práci, mohla jako matka čerpat v přepočtu asi 200 korun denně na bydlení. Polská vláda nyní dala najevo, že tyto dávky neprodlouží. „Pomoc měla dočasný charakter. Skončí zřejmě na počátku příštího roku,“ uvedl mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Tlak na přijetí práce

Vládní příspěvky už nehrají tak výraznou roli a podle šéfa organizace Inteuro Kryziska Kality docházelo k jejich zneužívání, i samotnými Poláky. „Ten systém měl své vady. Chceme-li jim pomoci, sežeňme jim práci,“ říká Kalita. 

V Polsku zůstává zhruba jeden milion ukrajinských uprchlíků. Na sedmdesát procent z nich práci už má a bez finanční pomoci se obejde, uvádí zpravodaj ČT. „Ale podle nás je tady odhadem dalších asi 300 tisíc lidí z kategorie těch nejohroženějších. A právě oni ukončením finanční pomoci utrpí. Jde o matky s dětmi do sedmi let, starší a invalidy,“ říká vedoucí projektů Polského centra mezinárodní pomoci Zofia Kwoleková.

Protiukrajinská rétorika je vyhrocená

Experti upozorňují na vyhrocenou protiukrajinskou rétoriku před volbami. Vláda ještě může otočit. „Vždyť ani nevíme, kdo bude po 15. říjnu vládnout. Všechny scénáře jsou otevřené,“ podotýká expert na migraci a profesor Varšavské univerzity Maciej Duszczyk. 

Problém s neochotou financovat pomoc Ukrajincům se nyní týká i různých sbírek a charit, včetně té, ve které pracuje Škurativská. Z roku na rok jim ubyly skoro tři čtvrtiny dřívějších soukromých dárců, doplňuje zpravodaj Papadopulos.