Ukrajinci u Pokrovsku podnikají protiútoky, píše Forbes

Ukrajinské síly provádějí na pokrovské frontě menší protiútoky, které zpomalují a zatlačují Rusy, píše na svém webu magazín Forbes. Okupanti dlouhodobě postupují směrem k městu, ukrajinské protiútoky však alespoň prozatím frontovou linii stabilizovaly. Okamžité zásadní změny v místě zřejmě nelze očekávat, ale dosud zdánlivě nevyhnutelné dobytí Pokrovska ruskými silami se nyní zdá méně pravděpodobné, míní Forbes. Rusko tvrdí, že ovládlo vesnici Kalynove jihovýchodně od Pokrovska.

Ruské síly převyšují ukrajinské obránce u Pokrovsku počtem asi čtyřnásobně a Ukrajinci na tomto úseku fronty ustupují minimálně od poloviny února poté, co Rusové dobyli Avdijivku, připomněl Forbes.

Ukrajinci podle něj drželi v záloze čtyři nebo pět brigád, z nichž každá sestávala až ze dvou tisíc vojáků a stovek vozidel. Forbes cituje ruského propagandistu Jevgenije Norina, podle nějž jsou tyto jednotky ve slušném stavu a dobře vybavené.

Nyní se některé z těchto rezerv zapojují do bojů podél poslední linie zákopů a opevněných měst pět až šest mil (osm až devět a půl kilometru) od Pokrovsku a tamních důležitých zásobovacích cest, což alespoň prozatím pomáhá stabilizovat frontovou linii, píše Forbes. Zdůraznil ale , že v okolí Pokrovska nelze očekávat žádné okamžité drastické změny. Ukrajinci provádějí malé protiútoky, které primárně zpomalují nebo mírně zatlačují zpět ruské síly.

Nejvýznamnějším z těchto protiútoků jsou zřejmě údery na ruské tanky a bojová vozidla, která se pokoušejí vstoupit do Selydove. Toto město leží jihovýchodně od Pokrovska na hlavní silnici a Rusové přes něj potřebují při svém tažení na Pokrovsk projít.

Ministerstvo obrany v Moskvě mezitím oznámilo, že jeho síly ovládly vesnici Kalynove zhruba 35 kilometrů jihovýchodně od Pokrovska. Kyjev se k ruskému tvrzení zatím nevyjádřil.

Zpravodajka ČT: Rusové útočí leteckými pumami, dělostřelectvem i drony

V Pokrovsku, který se nachází ve východoukrajinské Doněcké oblasti, jsou nyní také zpravodajka ČT Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger. Poslední dny sice byly podle štábu ČT o něco klidnější než jindy, situace ve městě se ale oproti dřívějšku obecně výrazně zhoršila.

„K největším útokům Rusové využívají letecké pumy. Poslední týden se už ale objevily i dělostřelecké útoky, což vypovídá o tom, že se frontová linie přiblížila,“ popsala z Pokrovsku Stomatová. „Zároveň na okraj Pokrovsku nebo (sousedního) Myrnohradu už doletí i FPV drony, slyšíme už i dělostřelectvo ukrajinských obránců. I to je velká změna oproti našim minulým cestám do Pokrovsku.“

Zpravodajka ČT Darja Stomatová o aktuální situaci v Pokrovsku (7. září 2024) (zdroj: ČT24)

Rusové většinou útočí v určitou denní dobu. „Místní hasiči říkali, že existuje určitá pravidelnost v ruských útocích. Rusové útočí převážně během ranních hodin, mezi osmou a devátou ráno, a pak k večeru mezi pátou a šestou,“ pokračovala zpravodajka ČT.

Atmosféra ve městě je velmi těžká, platí tam i zákaz vycházení. „Zavedený je od tří odpoledne až do jedenácti dopoledne, lidé se tedy mohou ve městě volně pohybovat jen čtyři hodiny denně. V tu dobu jsou otevřené i některé obchody, ale většina těch větších je uzavřena. Ne všichni tento zákaz vycházení respektují a netýká se samozřejmě vojáků,“ dodala Stomatová.