Ukrajinci u Bachmutu osvobodili přes šestnáct kilometrů čtverečních, odhadli analytici

Ruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu znatelně zesílily své útoky na frontě. Tvrdě se bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinští vojáci pokračují v úspěšných protiútocích, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici odhadli, že Ukrajinci tam osvobodili přes šestnáct čtverečních kilometrů území.

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním shrnutí uvedl, že ruské jednotky například poprvé po delší době zaútočily směrem na Kupjansk, který se nachází v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Jejich snaha o postup ale nebyla podle generálního štábu úspěšná.

Celkem ukrajinské ozbrojené síly odrazily za poslední den 57 nepřátelských útoků, což je podstatně více než v předchozích dnech, uvedl Kyjev. Těžké boje svádějí ukrajinští vojáci uvnitř města Bachmut, které se Rusové pokoušejí již řadu týdnů dobýt, a také ve městě Marjinka v Doněcké oblasti, píše generální štáb.

Americký Institut pro studium války uvedl, že Ukrajinci v okolí Bachmutu pokračují v protiútočných akcích. Podle nepotvrzených zpráv se jim podařilo dobýt nové území u vesnice Kurdjumivka ležící čtrnáct kilometrů jižně od Bachmutu, kde byly ruské síly zatlačeny na východní břeh vodního kanálu Severní Doněc – Donbas. Analytici ISW uvedli, že informace pocházejí od ruských proválečných blogerů a že je zatím nemohou „vizuálně potvrdit“.

„Institut pro studium války odhaduje, že ukrajinské síly osvobodily během nedávných protiútoků v oblasti Bachmutu 16,85 kilometru čtverečního území,“ píší analytici ISW ve své zprávě.

Kyjev mluví o postupu, Moskva to popírá

Podle Moskvy podnikly ukrajinské síly za posledních 24 hodin útoky na severu a jihu Bachmutu, ruskou obranu ale neprolomily. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová nicméně uvedla, že ukrajinské jednotky „pokračují v postupu na předměstí Bachmutu“.

„Naše jednotky dobyly více než deset nepřátelských pozic na severu a jihu Bachmutu a vyčistily rozsáhlou oblast lesa poblíž vesnice Ivanivske. Byli zajati nepřátelští vojáci z různých jednotek,“ napsala Maljarová na sociální síti Telegram. Jak poznamenala agentura Reuters, zprávy z bojiště nebylo možné nezávisle ověřit.

Letecký poplach nad velkou částí Ukrajiny

Vedle bojů na frontě útočily ruské síly také raketami. Dva lidé utrpěli zranění při nočním ruském ostřelování západoukrajinského města Ternopil. Informovala o tom v neděli ukrajinská agentura Unian.

Ruské síly na Ternopil zaútočily v noci dvakrát – poprvé přitom ve chvíli, kdy se v Británii konala mezinárodní písňová soutěž Eurovize. Ukrajinu na ní zastupovalo elektronické duo Tvorchi, které pochází právě z Ternopilu. Letecký poplach byl v noci na neděli vyhlášen opět nad velkou částí Ukrajiny.

Guvernér Ternopilské oblasti Volodymyr Truš uvedl, že při prvním náletu byly zasaženy sklady v průmyslové zóně města, při druhém pak chaty a nákupní zařízení.

„Na místo dorazili specialisté a zaznamenali zničení dvou a poškození dvanácti rekreačních objektů. Požár, který na místě vypukl, byl okamžitě uhašen. Střepiny raket poškodily i civilní obchodní a hospodářské objekty a devět nákladních aut,“ sdělil guvernér.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda provedla v Ternopilské a Dněpropetrovské oblasti útok střelami dlouhého doletu. Jeho cílem byla podle Moskvy skladiště zbraní, které Ukrajině dodaly západní země, a lokality, kde se nacházejí ukrajinské jednotky.

Exploze byly v noci na neděli slyšet i v Chersonské a Sumské oblasti. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak kolem páté hodiny ranní místního času oznámil, že pracuje ukrajinská protivzdušná obrana.