Ukrajinci si připomněli Den nezávislosti. Zelenskyj hovořil o důležitosti všech lidí i činů

Ukrajina si ve čtvrtek připomněla 32. výročí nezávislosti na Sovětském svazu. Zároveň je to přesně rok a půl od okamžiku, kdy zemi napadla ruská invazní vojska. Prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti hovořil o důležitosti každého člověka. Každý je potřebný, zdůraznil v předtočeném projevu.

Ukrajina si Den nezávislosti připomněla už podruhé během války s Ruskem – pod hrozbou ruských vzdušných úderů a v době, kdy vojáci na jihu a východě země bojují s ruským agresorem. 

Není malých činů

„Ve válce neexistují malé činy. Neexistují žádné zbytečné. Žádné nedůležité. To platí pro lidi, skutky i slova. Když slavíme nezávislost Ukrajiny, každý se může cítit její součástí,“ pronesl Zelenskyj, který připomněl, že Ukrajinci za svou nezávislost bojují i v současné době.

„A každý je v tomto boji důležitý,“ pronesl prezident. Následně blahopřál a děkoval všem Ukrajincům, kteří se na nezávislosti své vlasti podílejí.

Vojákům pomáhají dětské kresby

Jmenoval vojáky, jejich otce a matky a blízké, kteří si o ně dělají starosti. Zmínil rovněž, že mnoho Ukrajinců kvůli válce přišlo o své milované.

„(O) hrdiny, díky nimž jsme nepřišli o Ukrajinu,“ pronesl Zelenskyj, podle něhož ukrajinským bojovníkům pomáhají na frontě dětské kresby. „Můžete je vidět na každé brigádě. Na stěnách, v pokojích… Je to pro ně hlavní cíl ofenzivy, kde každý krok vpřed je tak důležitý a každý krok zpět tak nemožný. Protože jste to vy, naše děti, kdo stojí za nimi,“ dodal.

Každý Ukrajinec je důležitý

Zelenskyj věnoval takřka celý projev díkům a zdůrazňování důležitosti různých skupin Ukrajinců nebo profesí, včetně elektrikářů. Jejich roli vyzdvihl v souvislosti s masivními vzdušnými údery, které Rusko cílilo na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a celá města se kvůli nim během zimního období ocitala ve tmě a bez topení. „Všichni jsme se zasloužili o to, že když jeden člověk řekne: ,Sláva Ukrajině‘, celý svět odpoví: ,Hrdinům sláva‘,“ uvedl na závěr svého projevu Zelenskyj.

Úřady v době války nepřichystaly okázalé oslavy a kvůli hrozbě ruských útoků jsou omezené hromadné akce, přesto si Ukrajinci sváteční den připomínají. Zvláštní program připravila i většina kulturních institucí v Kyjevě. A podobně jako loni je na bulváru Chreščatyk v centru metropole výstava ohořelých ruských tanků a vozidel.