Ukrajinci mohou do Unie bez víz, shodli se diplomaté

Unijní diplomaté schválili bezvízový styk s Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Občané Ukrajiny si nebudou muset do budoucna při krátkodobé cestě do Unie vyřizovat víza, na jejich zrušení se podmínečně shodli unijní diplomaté. Informovalo o tom slovenské předsednictví.

Bezvízový styk má začít platit ve stejnou chvíli, kdy vejdou v platnost nová pravidla umožňující bezvízové cestování v případě prudkého nárůstu migrace z Ukrajiny opět omezit. Ukrajinci jsou už nyní největší skupinou cizinců žijících v Česku.

Evropská unie navíc plánuje zároveň spuštění informačního systému ETIOS, který má zlepšit přehled o lidech přicházejících ze zemí s bezvízovým stykem. Poskytnout budou muset osobní údaje jako je jméno, adresa, národnost, trestní minulost, zdravotní stav nebo informace o případném pobytu ve válečných zónách.

Stejně jde ale o přelom - bezvízové cestování by pro Ukrajince mělo platit pro pobyt do 90 dní v období dlouhém 180 dní. Také občané EU budou na Ukrajinu moci jezdit bez víz.

„Dnešní zelenou Rada prokázala svůj závazek bezvízového styku pro občany Ukrajiny, přičemž zohlednila splnění všech požadavků. Kredibilní reformy jsou tou správnou cestou, kterou je potřeba podporovat. Zároveň mě těší, že naše rozhodnutí vyšle pozitivní signál v čase přípravy na summit EU a Ukrajiny 24. listopadu,“ uvedl slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík.

O vízové liberalizaci jedná EU s Ukrajinou od roku 2008. Evropská komise navrhla členským státům a Evropskému parlamentu zrušit ukrajinským občanům víza při vstupu do schengenského prostoru 20. dubna. Návrh musí schválit kvalifikovaná většina členských států EU a Evropský parlament. 

Sbližování EU s Ukrajinou přitom odmítli Nizozemci v referendu, v němž zavrhli asociační dohodu. Komise ale v dubnu připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo v EU pracovat. O zrušení víz usilují také Gruzie či Turecko, které v opačném případě hrozí vypovězením dohody o migrantech.