Ukrajina odsouvá problém nevyužitých uranových dolů

Události: Nevyužité uranové doly na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Obrana země či vývoz zemědělských výrobků patří pro ukrajinské úřady ke klíčovým otázkám, na které se soustředí. Odsouvají ale mnohá rozhodnutí, na která aktuálně nemají kapacitu a prostředky, například jak naložit s nevyužitými uranovými doly. Jeden takový navštívil zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Dozimetr hlásí, že na tomto místě je mnohonásobně překročena běžná úroveň radioaktivity,“ upozornila členka ekologické organizace Flora na výsypce uranového dolu, kde se od ruské invaze na Ukrajinu netěží.

Organizace Flora volá po uzavření dolu a nápravě ekologických škod způsobených těžbou chemickým loužením, které znečistilo podzemní vody. Místní uran není příliš kvalitní. Stát jeho těžbu dlouhodobě dotoval. A navíc jediným odběratelem až do loňské invaze bylo Rusko.

Polohy uranových dolů jsou tajné

Nové odběratele státní podnik zatím nezískal, ale naděje na obnovení těžby se zatím vzdát nechce. Vyjádření pro Českou televizi zástupci podniku odmítli s dovětkem, že během války jsou veškeré informace o ukrajinském uranu tajné, a to včetně polohy dolů.

Bezprostředně vedle dolu žije v několika obcích na devět tisíc lidí. Velké části z nich zajišťovala důlní společnost dodávky pitné vody jako kompenzaci za negativní vlivy těžby na okolí. Závazky teď ale neplní.

„Dodávky vody v současnosti neprobíhají. Musíme všechnu vodu dovážet. Na jednom místě jsou bez ní lidé už celé tři měsíce,“ uvedla starostka vesnice u uranového dolu Olena Kuzmenková.

Jasná pravidla v Černobylu

Místní mohou sledovat stav radiace v ovzduší z měřicí stanice umístěné přímo na budově radnice. V celé oblasti je jediná.

„V Černobylu je vše kontrolované a změřené. Jsou tam vyznačené zóny, kde nesmí člověk uhnout z cesty o krok doprava nebo doleva. Každý ví, kde je nebezpečná radiace. U nás nic takového není,“ sdělila zakladatelka organizace Flora Ludmila Šestaková.

Oblasti s uranovými doly patří mezi ty s největším počtem onkologických onemocnění v zemi. Podle aktivistů odpovědné úřady problémy s odkazem na válku přehlížejí a vytvářejí tím do budoucna ještě větší potíže.