Lesní požár u Splitu je pod kontrolou

Události: Požáry u chorvatského Splitu (zdroj: ČT24)

Lesní požár, který vypukl před pár dny u chorvatského Splitu, se daří dostat pod kontrolu. Plameny se předtím dostaly mezi domy v městečku Žrnovnica. Do oblasti dorazily posily z jiných částí země, zasahují i letouny Canadair. Několik místních i turistů se evakuovalo.

„Situace během dnešního dne je podstatně lepší, než byla v noci. Nejhorší část hašení požáru připadala na noční hodiny, kdy nemohou pomáhat hasicí letouny. Podle aktuálních informací nejsou na místě otevřené plameny, nicméně bude hrát velkou roli vítr,“ sdělil vedoucí konzulárního oddělení při velvyslanectví ČR v Záhřebu Tomáš Stolina.

Podle něj nebyla úředně nařízena evakuace, ale nelze vyloučit, že se evakuovaly některé osoby, které se cítily živlem ohroženy. „Nemáme informace, že by mezi evakuovanými byli čeští občané,“ prohlásil Stolina s tím, že v Chorvatsku je podle systému Drozd asi 1100 Čechů. Nikdo zatím o pomoc nežádal.

Chorvatské město Žrnovnica poblíž Splitu ohrožuje požár (zdroj: EBU/Hrvatska Radiotelevizija)

Posily z regionů

Požár vznikl v pondělí večer po úderu blesku a později nabral na intenzitě, píše server Croatia Week. Chorvatský svaz hasičů uvedl, že povolal posily z různých regionů, včetně Zadaru, Splitu, Šibeniku a Záhřebu.

„Byl to nekontrolovatelný požár. Všechny cesty byly uzavřené, i silnice z pobřeží. Oheň byl i na protějším kopci, bylo to strašné. Všechno hezké je teď spálené,“ popsala obyvatelka Žrnovnice Ena. „Strašně foukalo, rozhořelo se to během vteřiny,“ doplnil další z obyvatel. Zvládnout plameny pomohlo skoro tři sta hasičů z celé Dalmácie a některé jednotky přijely až z hlavního chorvatského města. Průjezdná byla třeba Jadranská magistrála.

Studio ČT24: Předměstí chorvatského Splitu ohrožují požáry (zdroj: ČT24)

Navzdory přetrvávající hrozbě hasiči úspěšně ubránili desítky nemovitostí a zabránili větším škodám na domech. „Hasiči mají situaci pod kontrolou. Možná to vypadá chaoticky, myslím si ale, že požár zvládnou a dostanou ho pod kontrolu,“ konstatoval úředník pro civilní ochranu města Split Srdjan Kusević.

„Všichni pracujeme, situace je mnohem lepší než v noci, ale i tak se potýkáme s požárem,“ uvedl hasič Josko Susič. Oblast navštívil i starosta Splitu Ivica Puljak a jeho zástupce Bojan Ivošević, kteří hasičům vyjádřili podporu.

Náčelník hasičského sboru Mario Mikas v úterý v rozhovoru pro chorvatskou veřejnoprávní HRT popsal situaci jako „rozsáhlou a složitou“. Na místě bojovalo s živlem na 140 hasičů. „Podařilo se nám uhasit některé části požáru a přesunout jej pryč od domů v Žrnovnici, ale stále čelíme problémům poblíž Donje Sitna. Naším cílem je udržet tuto frontu do rána,“ citoval Mikase web Croatia Week.

Podmínky jsou podle hasičů ideální pro šíření požárů. V oblasti dlouhé týdny nepršelo, teploty zůstávají vysoké a vegetace je vysušená na troud.