U Kapverd se našla loď s migranty, nejméně šedesát lidí z ní se utopilo

U pobřeží Kapverd západně od Afriky se v pondělí našla loď. Přes šedesát migrantů, kteří v ní cestovali, nejspíš zahynulo. Zachránilo se 38 lidí, včetně čtyř větších dětí. Ve středu o tom informovala agentura AFP s odvoláním na vyjádření Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Loď se 101 cestujícími vyplula 10. července ze Senegalu, odkud pocházela naprostá většina lidí na palubě. Loď v pondělí ve vodách Atlantiku poprvé spatřila španělská rybářská loď a upozornila na ni kapverdské úřady. Záchranáři vedle 38 přeživších evidují sedm těl obětí, 56 lidí se pohřešuje.

„Zpravidla, když se po nehodě lodi evidují pohřešovaní, tak jsou považování za zemřelé,“ uvedla mluvčí IOM Safa Msehliová. Úřady se zatím k osudu lodi nevyjádřily. Není ani jasné, kdy přesně k nehodě došlo.

„Panuje smutek, zděšení a zoufalství,“ popsal AFP Moda Samb, radní z obce Faa Boye, odkud loď vyplula. Naprostá většina cestujících podle něj pocházela z této rybářské vesnice. „Narodili se tu a vyrostli tady. Rodiny teď čekají na zprávy, zda jsou jejich děti mezi zachráněnými,“ dodal Samb.

Kapverdy leží asi šest set kilometrů západně od pobřeží Afriky a jsou na migrační trase, která vede na španělské Kanárské ostrovy, uvedl zpravodajský server BBC News.