Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Oznámil to v sobotu šéf firmy Elon Musk, který také později ve stejném dni ohlásil, že tento limit bude brzy zvýšen.

Ověření uživatelé si tak nyní mohou podle stanového limitu zobrazit šest tisíc příspěvků denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně.

Později Musk na Twitteru uvedl, že se tato čísla brzy zvýší na: 8000/800/400. 

Důvodem nových omezení  je podle Muska potřeba zamezit rozmáhajícímu se extrahování dat ze sítě. Twitter kromě toho podle agentury Reuters znemožnil čtení tweetů neregistrovaným uživatelům.

Nepřihlášení uživatelé, kteří se pokusí zobrazit obsah na síti Twitter, jsou nyní vyzváni, aby se přihlásili do existujícího účtu nebo aby si účet založili. Podle Muska je to reakce na to, že stovky organizací ze sítě Twitter „mimořádně agresivně“ extrahují data, což podle něj „degraduje služby pro normální uživatele“.

Krádeže dat?

Musk si už dříve stěžoval, že firmy působící v oblasti umělé inteligence (AI) využívají data ze sítě Twitter k trénování svých systémů. „Podnikneme právní kroky proti těm, kteří kradli naše data,“ uvedl.

Musk firmu Twitter koupil v říjnu loňského roku a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Mimo jiné zavedl placené ověřování uživatelů a platícím uživatelům umožnil psát výrazně delší tweety. Twitter také výrazně snížil počet zaměstnanců.

Musk, který je rovněž výkonným ředitelem automobilky Tesla, je nyní nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 231 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun).