Turci budou za týden volit prezidenta. Favority jsou Erdogan a Kilicdaroglu

Události: Turecké prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Zbývá sedm dní do napjatě sledovaných prezidentských voleb v Turecku. Stávající hlava státu – Recep Tayyip Erdogan čelí dosud největší výzvě za dvě dekády u moci. Průzkumy naznačují velmi těsný souboj s kandidátem opozice – Kemalem Kilicdarogluem. Není vyloučeno, že se rozhodne až ve druhém kole.

Hlavní soupeři v boji o křeslo tureckého prezidenta se během víkendu na dálku střetli na mítincích v Istanbulu. „Jsme z toho už unavení. Za dvacet let života jsem v čele země neviděla nikoho jiného. Vláda je stále stejná,“ prohlásila příznivkyně turecké opozice Nida.

Kandidát opozice Kemal Kilicdaroglu slibuje konec vlády jednoho muže. V zádech má širokou koalici politických stran a podporu lidí, kteří si stěžují na propad životní úrovně a stav lidských práv v zemi.

„Když nejste svobodní, co je vám po ekonomice. Já mám peníze, ale ne svobodu,“ postěžovala si Zerrin podporující opozici.

Podporovatelé současného prezidenta

Bez ohledu na autoritářský styl vládnutí a navzdory ekonomické krizi, kterou pomáhal rozdmýchat, zůstává Tayyip Erdogan prezidentským kandidátem řady lidí, poznamenal zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Lidé z úst lídra Turecka slyší výčet obřích projektů, které má jeho vláda na kontě. Zároveň se objevuje osočování opozice z podpory terorismu. Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) je u moci jednadvacet let a publikum na jejích mítincích nevidí alternativu.

„Nevidím žádného jiného lídra. Turecko rovná se Tayyip,“ míní Kübra, příznivkyně současné hlavy státu. „Drží slovo. Ne jako ostatní. Čestný jako Tayyip Erdogan,“ doplnila Hanife.

Pod stejnou vlajkou s půlměsícem žijí dvě Turecka. Jedno chce současné směřování země upevnit, to druhé má ambici volby vyhrát, aby mohlo s prezidentským systémem skoncovat.