Trump zostřuje rétoriku: Čína měnovou manipulací „znásilňuje USA“

Uchazeč o republikánskou prezidentskou kandidaturu Donald Trump kritizoval obchodní praktiky Číny, kterou obvinil ze „znásilňování“ Spojených států. Peking podle něj manipuluje s juanem, aby učinil své produkty konkurenceschopnějšími v celosvětovém měřítku. Trump v Indianě prohlásil, že v případě vítězství v tomto státě považuje nominační souboj své strany za ukončený. Průzkumy přitom miliardáře favorizují.

Čína je zodpovědná za „největší krádež v historii světa“, konstatoval prezidentský kandidát na shromáždění v Indianě. Manipulace s čínskou měnou podle Trumpa těžce poškodily americké firmy a podnikatele. „Nemůžeme dál umožňovat Číně znásilňovat naši zemi,“ podotkl miliardář. „Musíme otočit, karty na to máme, nezapomínejme na to,“ dodal.

Trump slibuje, že s nejlidnatější zemí planety dojedná lepší dohodu, která pomůže americkým podnikům zvýšit konkurenceschopnost. Peking hodlá označit za „měnového manipulátora“ a ukončit „čínské nezákonné vývozní dotace, laxní zákony týkající se pracovních podmínek a životního prostředí“.

Čína uznává sílu. Tím, že jsme jim dovolili, aby vůči nám získali ekonomickévýhody, jsme přišli o jejich respekt.
Donald Trump

Podle nejnovějších údajů, jež má Washington k dispozici, dosáhl loni deficit obchodní bilance USA s Čínou historického maxima 365 miliard dolarů.

Protest proti Trumpovi v Los Angeles
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Trump proslul řadou kontroverzních výroků. V pátek musel při cestě na projev v kalifornském hotelu jít zadním vchodem kvůli stovkám demonstrantů, kteří na něj čekali. Protestujícím se nelíbí jeho nápad postavit na hranici s Mexikem zeď. Samotné Mexičany nazval násilníky a zločinci, kteří jsou zodpovědní za to, že se do USA dostávají nelegální drogy.

Proti Trumpovi se protestovalo také během kalifornské prvomájové manifestace. Miliardář je favoritem republikánských primárek. Zatím má na svém kontě 996 delegátů, k získání nadpoloviční většiny na celostátním sjezdu nutné k automatické nominaci jich potřebuje 1237.

Trump nyní spoléhá na své vítězství v Indianě. Podle průzkumů má k tomu všechny předpoklady – nová anketa NBC dává Trumpovi 49 procent hlasů, Tedu Cruzovi 34 a Johnu Kasichovi 13.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org