Tisíce Poláků demonstrovaly proti posledním krokům vládnoucích konzervativců

Proti nedemokratickým krokům vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), zejména proti její snaze ovládnout ústavní soud, demonstrovaly ve Varšavě i dalších polských městech tisíce Poláků. Strana bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského získala v říjnových volbách většinu v novém parlamentu, takže poprvé od pádu komunismu mohla vytvořit jednobarevnou vládu a provádí velké změny na předních státních funkcích.

Protest svolal občanský Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný většinou opozičních stran. „Demokracii brání 50 000 lidí,“ napsal na twitteru varšavský místostarosta Jaroslaw Jóźwiak z liberální Občanské platformy. Organizátoři původně počítali s účastí jen dvou tisícovek lidí.

Odpůrci vlády konzervativců, kteří vyhráli na jaře prezidentské volby a v říjnu ovládli i polský parlament, pak pochodovali pod vlajkami Polska a Evropské unie a s heslem „Svoboda, rovnost, demokracie“ od sídla ústavního soudu k parlamentu a k prezidentskému paláci. „Tady je Polsko! Odstup! Andrzej Duda je loutka!“ volali na adresu konzervativní hlavy státu, vzešlé z PiS.

Poláci demonstrují proti nedemokratickým opatřením vládnoucí strany (zdroj: ČT24)

„Přišli jsme, protože se bojíme. Máme obavy z toho, co se teď v Polsku děje. Většina nemůže diktovat druhým svůj způsob žití, svůj způsob myšlení,“ prohlásil spoluzakladatel KOD Mateusz Kijowski. Odhadl, že boj na obranu demokracie bude dlouhý a může trvat mnoho let.

Na protidemonstraci přišlo jen několik desítek nacionalistů, kteří na adresu protivládních demonstrantů skandovali posměšné slogany, vlastenecká a protiislámská hesla.

PiS provádí rozsáhlé výměny na předních státních funkcích. Vláda odvolala mimo jiné šéfy všech čtyř tajných služeb a policejního prezidenta, zrušila říjnovou volbu pěti ústavních soudců a nahradila je jinou pěticí. Nejvyšší soudní instance v zemi ale do výběru soudců zasáhla a zrušila jako protiústavní klíčové části listopadového zákona, kterým si vládní konzervativci chtěli zajistit nad soudem vliv. Prezident Andrzej Duda nepřijal slib od tří ústavních soudců zákonně zvolených ještě bývalým Sejmem, a naopak přijal slib pěti soudců nominovaných PiS.