Texas musí odstranit bóje z řeky Rio Grande. Měly bránit migrantům v překročení hranice

Americký federální soud nařídil státu Texas odstranit plovoucí bóje, které na řece Rio Grande nainstalovaly místní úřady s cílem zabránit migrantům v nelegálním překračování americko-mexické hranice. Podle agentury Reuters jde o předběžné vítězství prezidenta Joea Bidena, jehož administrativa Texas v této věci zažalovala.

Soudce David Ezra vydal ve středu v Austinu předběžné nařízení ukládající Texasu přemístit bóje, které se v současné době nacházejí poblíž města Eagle Pass, na násep na texaském břehu řeky. Zakázal také do řeky umísťovat jakékoliv další stavby či předměty.

Bidenova administrativa v soudním sporu tvrdila, že bariéra nezákonně narušuje plavbu po řece a byla instalována bez patřičných povolení. Tomuto tvrzení dal za pravdu soud, který zároveň uvedl, že bariéra ohrožuje lidské životy a vytvořila „obrovské napětí“ ve vztazích mezi USA a Mexikem.

Snaha chránit hranici

Středeční rozsudek je neúspěchem pro republikánského guvernéra Texasu Grega Abbotta, který tvrdí, že demokrat Biden je v otázce ochrany amerických hranic příliš benevolentní. Americké úřady v posledních letech zaznamenávaly rekordní množství pokusů o nelegální překročení americko-mexické hranice.

Plovoucí bariéra je jednou z několika opatření, kterými chce Abbott odradit migranty od snah o překonání hranice z Mexika do USA bez povolení. Na některých místech na břehu Rio Grande nechal rovněž nainstalovat ostnatý drát.

Abbott v reakci na soudní rozhodnutí oznámil, že se proti němu odvolá. Příslušný odvolací soud, který bude případ rozhodovat, je podle Reuters spíše nakloněn konzervativcům.