Švédsko musí opustit pět ruských diplomatů

Švédsko vyhostí pět ruských diplomatů, oznámil tamní ministr zahraničí Tobias Billström veřejnoprávní televizi SVT. Pracovníci ruské ambasády podle něj vykonávali činnosti neslučitelné s jejich diplomatickým statusem.

„Švédsko si předvolalo ruského velvyslance (…) a informovalo ho, že pět lidí, kteří jsou zaměstnáni na velvyslanectví, bylo požádáno, aby opustili zemi kvůli aktivitám, které jsou neslučitelné s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích,“ citovala televize Billströma.

Švédsko vyhostilo tři ruské diplomaty již v dubnu loňského roku v souvislosti se zahájením plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu.

Rusové musejí opustit i další evropské státy. Norsko začátkem letošního dubna uvedlo, že vyhostí patnáct pracovníků ruského velvyslanectví, kteří byli podle ministerstva zahraničí zpravodajci působícími pod diplomatickým krytím. 

Rusko o víkendu oznámilo, že vyhostí přes dvacet německých diplomatů poté, co Berlín označil za nežádoucí osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníků. Německé ministerstvo sice informaci nepotvrdilo, ale uvedlo, že je s Moskvou už několik týdnů v kontaktu kvůli personálnímu obsazení zahraničních zastoupení v zemi.

Server Focus 25. března napsal, že německé ministerstvo zahraničí se chystá označit přes třicet ruských diplomatů působících v Německu za nežádoucí osoby, protože podle bezpečnostních služeb využívají svého diplomatického statusu k navazování vztahů s informátory z politiky, hospodářství i armády za účelem sabotážní činnosti.