Střety pokračovaly v ulicích Hamburku i po skončení summitu G20. Starosta města čelí kritice

Události: Hamburk uklízí ulice, počítá škody a hledá viníky (zdroj: ČT24)

Ani konec summitu zemí G20 nepřinesl do ulic severoněmeckého Hamburku klid. V noci na neděli dál pokračovaly střety demonstrantů s policií, která kolem půlnoci znovu nasadila i vodní děla a slzný plyn. Rozehnat protest několika stovek lidí se policisté rozhodli údajně poté, co na ně někteří začali házet láhve a dlažební kostky. Během nejhorších nepokojů, které Hamburk ve svých poválečných dějinách zažil, bylo zraněno 480 policistů a zadrženo 200 lidí. Starosta města čelí kritice za podcenění situace. Obyvatelům Hamburku původně sliboval, že si probíhajícího summitu ani nevšimnou.

Summit zemí G20, který se v Hamburku konal od pátku do soboty, provázelo po celou dobu násilí v ulicích. Levicoví radikálové, kteří protestovali proti kapitalismu a globalizaci, rabovali obchody, zapalovali auta, útočili na policisty a blokovali příjezdové cesty na místo jednání státníků. Průběh závěrečných demonstrací v sobotu večer, kterých se nakonec zúčastnilo asi 55 tisíc lidí, byl ale ještě relativně klidný.

Demonstrace v Hamburku
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Situace se ve čtvrti Schanzenviertel opět vyostřila až krátce před půlnocí, kdy podle policie začali demonstranti zasahující policisty napadat. Část ze zhruba šesti set přítomných byla také zahalená, zdůvodnila zásah policie. Na místo dorazila i speciální jednotka, nakonec se ale stáhla a práci přenechala řadovým policistům.

Policie od počátku protestů do nedělního rána zadržela v souvislosti s demonstracemi proti summitu G20 celkem 188 osob.

Demonstrace v Hamburku
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Starosta Hamburku jakoukoliv kritiku odmítá

Pod tlak se kvůli násilným protestům v ulicích dostal hamburský starosta Olaf Scholz, který před summitem obyvatelům druhého největšího německého města sliboval, že si konání vrcholné schůzky ani nevšimnou. „Zdůrazňuji, že jakoukoli kritiku na činnost policie a výkony policistek a policistů rozhodně odmítám. Ti udělali vše správně,“ uvedl Scholz.

Naopak předseda policejních odborů (DPG) Rainer Wendt pro Scholze slova zastání nenachází. „Zesměšňoval nás, když jsme varovali před nepokoji,“ uvedl. Scholz by se podle něj měl „poroučet“.

Scholz už vyjádřil politování, že se nepodařilo dodržet slib, který dal občanům. Policie podle něj ale „dělala, co mohla“. Situace úřady nicméně nepodcenily, uvedl starosta. O klid v ulicích Hamburku se staralo přes 20 tisíc policistů, zhruba pět stovek jich v uplynulých dnech utrpělo zranění.

„Skvělou práci“ německá policie odvedla také podle amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Všichni se cítili naprosto v bezpečí navzdory anarchistům,“ napsal na Twitteru před odletem do USA.

Ke kritice protestujících, kteří se uchýlili k násilí, se v příspěvku zveřejněném v listu Bild am Sonntag připojil ministr zahraničí. „Obraz Německa u mezinárodní veřejnosti události v Hamburku silně naruší,“ uvedl šéf diplomacie Sigmar Gabriel. Politický motiv protestů byl podle něj jen záminkou a pachatelům výtržností šlo jen o násilí. „Pachatelé se nijak neliší od neonacistů a jejich žhářských útoků. S údajně 'levicovými motivy' to nemá nic společného,“ dodal Gabriel.