Střelec zabíjel v supermarketu v americké Virginii, o život přišlo sedm lidí

Události: Při střelbě v supermarketu Walmart v americké Virginii zahynulo sedm lidí (zdroj: ČT24)

Střelba v supermarketu ve městě Chesapeake v americkém státě Virginie si v noci na středu vyžádala život šesti lidí. Zemřel i útočník, píše agentura AP s odkazem na policii. Střelcem byl manažer prodejny, který útočil zatím bez jasného motivu. Mluvčí tamější nemocnice Mike Kafka uvedl, že k nim bylo přivezeno pět zraněných. Bližší podrobnosti o jejich zdravotním stavu nejsou k dispozici.

Supermarket Walmart byl těsně před útokem plný, protože lidé nakupovali před oslavou Dne díkůvzdání. Vedoucí obchodu však neútočil na zákazníky; palbu z pistole zahájil proti zaměstnancům v odpočinkové místnosti a poté podle médií obrátil zbraň proti sobě. Podle policejního mluvčího Lea Kosinského jednal sám.

Kosinski nepotvrdil, jak útočník zemřel, ale domnívá se, že policie nestřílela. Policejní hlídky k supermarketu vyrazily v úterý po 22:00 místního času (ve středu po 4:00 SEČ).

„Ve čtvrtek je Den díkůvzdání… Kvůli dalšímu hrozivému a nesmyslnému násilnému činu budou mít další rodiny u svátečního stolu prázdné židle. Musíme přistoupit k mnohem větším reformám ve zbraňové politice,“ uvedl v prohlášení prezident Joe Biden.

Jedna z přeživších Briana Tylerová sdělila stanici ABC, že zaměstnanci se v odpočinkové místnosti sešli před začátkem směny, jak je v obchodě zvykem. „Můj vedoucí otevřel dveře. Vzhlédla jsem a on z ničeho nic začal střílet. Neřekl ani slovo. Několik lidí se skácelo na podlahu,“ popsala Tylerová.

Společnost Walmart uvedla, že je „touto tragickou událostí šokována“. Dodala, že úzce spolupracuje s bezpečnostními složkami. Šéf místní policie na otázku AP, zda byl v kritickou chvíli v obchodě přítomný člen ochranky, odpověděl, že neví.

Demokratický senátor za stát Virginie Mark Warner na Twitteru napsal, že je „znechucen zprávami o další masové střelbě“. Demokratka Louise Lucasová, která je členkou virginského státního zákonodárného shromáždění, uvedla, že je „naprosto zdrcena“ tím, co označila za poslední případ „hromadné střelby v Americe“. „Nedám pokoj, dokud nenajdeme řešení, jak ukončit epidemii násilí páchaného střelnými zbraněmi v naší zemi,“ poznamenala na Twitteru.

Útok se odehrál jen několik dní poté, co střelec zahájil palbu v gay klubu v americkém státě Colorado, kde zabil pět lidí a sedmnáct dalších zranil. V roce 2019 si střelba v obchodě Walmart v texaském El Pasu vyžádala třiadvacet mrtvých.