Státníci si připomněli 75 let od bitvy v Ardenách. Německý prezident varoval před nacionalismem

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier u příležitosti 75. výročí německé ofenzivy v Ardenách vyzval k soudržnosti Evropy a varoval před nacionalismem. Poslední německou ofenzivu na západní frontě za druhé světové války a její odvrácení si v pondělí v Belgii a Lucembursku připomněli mezi jinými polský prezident Andrzej Duda, předseda Evropské rady Charles Michel či americký ministr obrany Mark Esper.

„Sjednocená, mírová Evropa – to je ponaučení, které jsme si my Evropané vzali z vypjatého nacionalismu a rasismu a z likvidační války,“ prohlásil podle agentury DPA Steinmeier na vzpomínkové akci v belgickém městě Bastogne. „Prosím, nezapomínejme na to,“ dodal.

Šéf Pentagonu Esper podle agentury AFP zdůraznil, že nynější vzpomínkové akce jsou možná poslední, jichž se zúčastní i veteráni bitvy.

Poslední pokus Německa odvrátit porážku

Poslední nebezpečná protiofenziva německé armády na západní frontě začala 16. prosince 1944. Vešla do dějin jako bitva v Ardenách a šlo o poslední pokus nacistického Německa zvrátit průběh druhé světové války v téměř bezvýchodné situaci na všech frontách.

Po šesti týdnech bojů byl wehrmacht zatlačen a v květnu 1945 přinucen ke kapitulaci.

Bitvy v Ardenách se účastnilo na 200 tisíc vojáků. Padlo v ní 19 tisíc Američanů, Němci ohlásili 17 200 mrtvých.

Při protiútoku americké armády se vyznamenal legendární generál George Patton, jehož 3. americká armáda později osvobodila i část Čech.