Stamiliony lidí v pohybu: Číňané cestují domů, aby oslavili příchod roku Prasete

Události ČT: Číňané se chystají na oslavy roku Prasete (zdroj: ČT24)

V Číně v těchto dnech vrcholí největší organizovaná migrace na světě – návrat domů na jarní svátky. Během čtyřiceti dnů se v zemi uskuteční tři miliardy přesunů po železnici, autem, letadlem a někdy i pěšky. A značná část těchto cest připadá právě na počátek února, velká část Asie totiž v úterý slaví příchod nového lunárního roku.

Na čínských nádražích se tvoří hodinové fronty, vlaky jsou vyprodané a mezi cestujícími vládne nervozita. Občas se dokonce objeví i bitky a strkanice. Celá země je v pohybu, stejně jako na nádražích je proto těsno i na trzích. Ve snaze podpořit ekonomiku Čína povzbuzuje větší spotřebu.

Továrny zavírají a stamiliony migrantů jedou s kufry naditými dárky domů. „Jela jsem dvanáct až třináct hodin do Pekingu a další čtyři hodiny pojedu do naší vesnice. Je to dlouhá cesta a nebylo snadné sehnat lístky, ale nenechám si to ujít,“ říká studentka Čang. 

První ostrý test sociálního kreditního systému: Kdo se proviní, nesmí cestovat

Nadcházející lunární nový rok je prvním od chvíle, kdy Čína začala v dopravě testovat sociální kreditní systém. Lidé, kteří se dopustili přestupků – od neposlušného chování v letadlech a kouření ve vlaku až po finanční nepravosti – jsou na černé listině a nesmějí až rok cestovat.

Daleko větší roli pak hrají technologie, od mobilních aplikací na nákup jízdenek po robotické asistenty, jež pasažérům říkají, kam mají odložit zavazadla a kde se podrobit kontrole. Právě při sledování a kontrole občanů jsou technologie nezastupitelné. Systémy s umělou inteligencí na rozpoznávání tváří mají tři stovky stanic, což je třikrát víc než loni.

Rok Prasete bude bouřlivý, tvrdí mistři Feng Šuej

Podle mistrů Feng Šuej bude rok Prasete bouřlivý s mnoha neočekávanými událostmi zejména na finančních trzích. Investoři se mají připravit spíš na omezování ztrát než hromadění zisků, a kdo chce v roce Prasete přinést domů víc slaniny, měl by se vyhnout obchodování na burze.

Pro Peking to bude citlivý rok. Podobně jako má Česko osudové osmičky, pro Čínu je osudová devítka. Letos ji čeká několik výročí – od založení lidové republiky přes vynucený odchod Dalajlámy do exilu po krveprolití na náměstí Nebeského klidu.