Čína buduje „Orwellův svět", začínají jí ale docházet součástky

Čína buduje Orwellův svět (zdroj: ČT24)

Obchodní válka mezi Amerikou a Čínou graduje. Spojené státy zakázaly vývoz součástek pro výrobu čipů a polovodičů. Peking je používá pro vývoj zbraní, čímž podle Washingtonu ohrožuje americkou národní bezpečnost. Rozvoj technologií je přitom prioritou Číny. Výrobky s umělou inteligencí testuje na vlastních občanech, nově například v Šen-čenu instalovali systém, který dokáže rozpoznat obličeje a přiřadit k nim jména.

Systém na rozpoznávání tváří na křižovatce v Šen-čenu identifikuje chodce, kteří přecházejí na červenou. Hříšníky pojmenuje a ukáže na obrazovce. Právě v tomto městě začala Čína před čtyřiceti lety testovat ekonomické reformy. Teď se má stát výstavní skříní technologií.

Čínský sledovací systém se jmenuje Skynet stejně jako stroj v americkém filmu Terminátor, který zlikviduje lidstvo. Umělá inteligence v kombinaci s kamerami a GPS hlídá občany.

Neexistuje soukromí

„Je děsivé, že neexistuje soukromí. Nejohroženější jsou autonomní oblasti Sin-ťiang a Tibet, kde můžeme očekávat nejmasivnější sledování,“ říká Patrick Poon z Amnesty International.

Jeden ze startupů vyrábí sledovací zařízení, jehož kamery poznají věk, pohlaví, etnický původ a v reálném čase je přiřadí k osobním údajům. Informace se skladují v centrální databázi.

„Čínská vláda povzbuzuje vývoj technologií v naději, že tím zlepší životy lidí,“ vysvětluje Ťi-en Tanai, jedna z pracovnic startupu Megvii.

Technologie na rozpoznávání tváří se šíří do všech sfér – od placení v restauracích až po výdej toaletního papíru. Stejnému člověku dá další kousek až po devíti minutách. Banky zavádějí chytré bankomaty, u kterých tvář nahrazuje kartu.

Systém ověří identitu datovou analýzou na základě pěti základních rysů obličeje, lebky a výrazu tváře.

Číně chybí součástky

Plán na budování největšího sledovacího systému světa má ale háček, závisí totiž na dodávkách důležitých součástek ze Západu. Zásoby Číně vysychají spolu s tím, jak Spojené státy a další země zavádějí obchodní restrikce.

„Výpadky Čína dohání vlastními inovacemi, přesto její technologie za těmi ze Západu zatím pokulhávají,“ komentuje to zpravodajka České televize v Asii Barbora Šámalová.

Vydáno pod