Spojené státy i Velká Británie zmrazí aktiva ruských bank. EU schválila bezprecedentní balík sankcí

Americký prezident Joe Biden o sankcích proti Rusku (zdroj: ČT24)

Joe Biden oznámil sankce proti Rusku poté, co podle jeho slov zahájilo brutální útok na ukrajinský lid. Cílem je podle něj omezit ruskou účast v globální ekonomice a odstřihnout zemi od části dovozů vyspělých technologií. Balík protiruských sankcí oznámilo i Spojené království, zmrazí aktiva ruských bank a vyřadí je z britského finančního systému. Export do Ruska zastavuje Kanada. Lídři EU se shodli na dosud nejtvrdších sankcích proti Rusku. Míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod, týkají se i činitelů.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Americký prezident oznámil, že nové sankce byly vypracované ve snaze maximalizovat dlouhodobý dopad na Rusko a týkají se mimo jiné dalších ruských bank včetně VTB. 

Upřesnil, že USA zmrazí aktiva dalších ruských bank ve Spojených státech. Dotknou se podle něj bank, které dohromady drží aktiva zhruba za jeden bilion dolarů. „Zabráníme Rusku, aby bylo součástí světové ekonomiky,“ sdělil. Zdůraznil, že chce omezit možnost Ruska obchodovat v dolarech, librách, eurech i jenech.

„Vladimir Putin je agresor. Putin si tuhle válku vybral,“ prohlásil Biden v projevu. Ruský prezident podle něj útok na Ukrajinu plánoval několik měsíců a odmítl diplomacii. Dodal, že za to by měl nyní zaplatit.

Sankce nezahrnují snahu vyřadit Rusko z platebního systému SWIFT. Biden řekl, že ohlášená opatření jsou oproti tomu silnější.

Bílý dům oznámil, že největší ruská banka Sberbank a jejích 25 dceřiných společností bude odstřižena od amerického finančnictví. „Tento krok omezí přístup Sberbank k transakcím prováděným v dolarech,“ píše úřad prezidenta USA. 

Dalším terčem amerických kroků je dovoz vyspělých technologií do Ruska. Biden přišel s odhadem, že nové sankce USA a jejich spojenců připraví Rusko o více než polovinu dovážených technologických výrobků. Agentura Reuters informovala, že americké ministerstvo obchodu vydalo nové podmínky týkající se vývozu telekomunikačního vybavení, leteckých komponentů, mikroelektroniky a dalších výrobků do Ruska.

USA zároveň rozšiřují seznam osob postižených sankcemi poté, co v úterý v rámci prvního kola jmenovaly výkonného ředitele banky Promsvjazbank Pjotra Fradkova či šéfa internetového giganta VK Vladimira Kirijenka.

Mezi novými jmény jsou výkonný ředitel ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a také šéfové dvou běloruských bank. „Jsou to lidé, kteří osobně profitovali z počínání Kremlu a měli by sdílet bolest,“ řekl Biden.

Británie nedovolí přistát žádnému spoji Aeroflotu, nové sankce míří i na Putinovu rodinu

Nové sankce oznámila i Velká Británie. Premiér Boris Johnson v parlamentu uvedl, že půjde o „největší a nejpřísnější balík ekonomických sankcí, které Rusko zažilo“. Dodal také, že jeho vláda má v plánu přípravu zákonů, které omezí finanční a exportní styky s Ruskem. Poslancům slíbil, že ruští oligarchové žijící v Londýně se „už nebudou mít kde schovávat.“

Britský premiér Johnson oznámil balík sankcí proti Rusku (zdroj: ČT24)

Cílem nových sankcí je podle Johnsona odstřihnout Rusko od britských finančních trhů. Zmrazení aktiv čeká všechny velké ruské banky včetně té druhé největší v Rusku, VTB Bank. „Omezíme množství peněz, které mohou ruští občané vložit na svá britská bankovní konta,“ uvedl premiér.

Možnost vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT chce Johnson probrat se spojenci. „Nic není mimo hru,“ uvedl. 

Nové sankce se podle Johnsona týkají „všech hlavních výrobců, kteří podporují Putinovu válečnou mašinerii“. V Británii také budou mít zákaz přistát veškeré stroje ruského leteckého přepravce Aeroflot.

Na sankčním listu je kromě Putinova bývalého zetě Kirilla Šamalova i výkonný ředitel Promsvjazbank Pjotr Fradkov, který se už dříve objevil na podobném seznamu Spojených států.

Velká Británie zároveň podle agentury Reuters oznámila balík zvýhodnění pro Ukrajince žijící na jejím území. Britská ministryně vnitra Priti Patelová uvedla, že mezi ně patří uvolnění pravidel pro získání víz.  

Kanada blokuje export do Ruska

Kanadský premiér Justin Trudeau v projevu o novém balíku sankcí sdělil, že jeho země ruší stávající licence pro vývoz zboží do Ruska a zastavuje vydávání nových. Nově se podle premiéra dotknou několika desítek ruských osob a společností včetně významných bank nebo členů ruské vlády. 

„Uvalujeme další, tvrdé sankce. Tyto sankce dopadnou na 58 jednotlivců a entit, včetně zástupců ruských elit a jejich rodinných příslušníků,“ sdělil Trudeau. „Také uvalíme sankce na členy ruské bezpečnostní rady včetně ministra obrany, ministra financí a ministra spravedlnosti,“ pokračoval.

Jde o druhou sadu protiruských sankcí poté, co Kanada v úterý v reakci na rozhodnutí Ruska uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny zakázala svým občanům mimo jiné podílet se na obchodování s ruským dluhem.

EU míří na průmysl i jednotlivce

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie schválili bezprecedentní balík sankcí proti Rusku a také vyzvali k přípravě postihů vůči Bělorusku, z jehož území ruská armáda rovněž podniká útoky na Ukrajinu. Postihy míří na finanční a bankovní sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasáhnou také další ruské představitele.

Belgický premiér Alexander De Croo krátce před jednáním prohlásil, že šéfové unijních států jsou jednotní a tvrdé sankce schválí bez velké debaty. Podobně se vyjádřili i další politici.

Sankce budou mít dle lídrů pro Rusko „masivní a tvrdé následky“. Lídři zároveň rázně odsoudili počínání Ruska i Běloruska a vyzvali Moskvu k ukončení násilností. Pokud sankce unijní státy po jednání svých lídrů formálně schválí, mohly by začít platit již v pátek.

„Rusko nese plnou odpovědnost za tento akt agrese a za všechno ničení a ztráty životů, které způsobí. Evropská rada je pevně přesvědčena, že použití síly a nátlaku s cílem změnit hranice nepatří do 21. století,“ shodli se po začátku jednání lídři sedmadvacítky.

Lídři se ale neshodli na vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, jak navrhovaly některé země.