Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.

Případ, kterým se měl soud zabývat, se týkal údajného napadení nezletilého chlapce v roce 1974 ve státě Massachusetts. McCarrick byl obžalován v roce 2021, kdy prohlásil, že je nevinný. Stal se tehdy prvním kardinálem obžalovaným v USA ze sexuálního napadení nezletilého.

Neschopen konzultací s obhájci

Obhajoba a obžaloba se shodly, že McCarrick trpí demencí. Podle znalkyně Kerry Nelliganové, kterou jmenovala obžaloba, je šance na zlepšení jeho stavu nulová. Podle znalkyně má McCarrick kvůli demenci jen omezenou schopnost si pamatovat informace, a proto není schopen konzultovat svou obhajobu s advokáty. Podle obhájců McCarrick chápe jen v omezeném měřítku dění u soudu.

V dalším případu sexuálního útoku na chlapce byl někdejší kardinál obžalován letos v dubnu ve Wisconsinu.

Čtvrteční rozhodnutí soudu zklamalo aktivisty, kteří podporují oběti sexuálního násilí v církevním prostředí. Zastavení soudu odmítala i údajná oběť s tím, že na McCarricka se tak bude pohlížet jako na nevinného.

Obvinění ze sexuálních přečinů proti McCarrickovi se začala dostávat na veřejnost v roce 2017, v církevním prostředí však takové informace kolovaly již od 90. let. Vyšetřování vedené Vatikánem následně dospělo k závěru, že někdejší washingtonský arcibiskup zneužíval děti i dospělé.

McCarrick přišel o kardinálský titul v roce 2018, v únoru 2019 jej pak papež František propustil ze stavu duchovních. Jednalo se tehdy o nejpřísnější trest udělený v katolické církvi tak vlivné osobě v souvislosti se sexuálním zneužíváním. McCarrick tvrdil, že si nevzpomíná na nic z toho, co je mu dáváno za vinu.

V roce 2020 vyšetřovací zpráva Vatikánu poukázala, že McCarrick postupoval nahoru v katolické hierarchii, ačkoliv jeho nadřízení dostávali informace o podezřeních ze sexuálního zneužívání.