Sopka na ostrově La Palma chrlí bloky magmatu veliké jako několikapatrové domy

Po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu. Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se dál otřásá půda.

Na ostrově v neděli zaznamenali sérii 21 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 3,8 stupně, uvedl španělský národní geologický institut. Láva druhý víkendový den podle úřadů protékala oblastmi, které byly už dříve evakuovány. Dostala se až do průmyslové oblasti a do nové zástavby.

Velkou část ostrova pokrývá sopečný popel, kvůli němuž je už od čtvrtka uzavřeno místní letiště. S odklízením popela od pondělí začne pomáhat armáda, oznámila ministryně obrany Margarita Roblesová.

Láva pohltila už stovky budov

Erupce vulkánu v masivu Cumbre Vieja na jednom z Kanárských ostrovů, kde žije kolem pětaosmdesáti tisíc stálých obyvatel, začala 19. září. Láva o teplotě až 1240 stupňů Celsia zničila už přes jedenáct set budov, téměř pět set hektarů půdy a více než šest tisíc lidí vyhnala z domovů. Horká masa se pohybuje až rychlostí 700 metrů za hodinu, uvedla agentura Reuters.

Láva se valí obydlenou oblastí
Zdroj: ČTK/ABACA/Europa Press/ABACA