Sociální síť X může v Brazílii obnovit provoz, rozhodl soud

Brazilský nejvyšší soud povolil v úterý sociální síti X, aby v zemi obnovila provoz. Informovaly o tom tiskové agentury. Rozhodnutí přišlo poté, co platforma začala plnit požadavky soudu. Majitel sociální sítě – americký miliardář Elon Musk – na ně však v minulost odmítal přistoupit.

Agentura Reuters napsala, že rozhodnutí, které učinil soudce Alexandre de Moraes, má okamžitou platnost.

Sociální síť X byla v Brazílii, která pro ni představuje jeden z největších trhů, zablokována koncem srpna. Soudce de Moraes to nařídil po měsících sporů s Muskem ohledně svobody projevu, krajně pravicových účtů a dezinformací šířených na této sociální síti.

Musk na de Moraese v minulosti ostře útočil, vyjadřoval se o něm jako o „autoritáři a cenzorovi“. Platforma se však nakonec všem požadavkům podřídila. Agentura AP připomíná, že šlo o zablokování určitých účtů, zaplacení neuhrazených pokut a jmenování právního zástupce. Právě to, že síť X neměla v Brazílii právního zástupce, bylo důvodem k zablokování.

Platforma má v nejlidnatější zemi Latinské Ameriky odhadem 20 až 40 milionů uživatelů. Někteří z nich se přesunuli na jiné sítě, zejména Threads vlastněnou společností Meta a na Bluesky. Není jasné, kolik z nich se vrátí na X, píše AP.

Podle Mattea Ceurvelse, analytika společnosti Emarketer, Muskovo jednání, kdy nejdříve veřejně kritizoval de Moraese, aby pak kurs obrátil, není překvapivé. „Jde o pragmatický krok, motivovaný pravděpodobně ekonomickými dopady ztráty milionů uživatelů na největším trhu ve třetím světě, a tím pádem milionů dolarů z příjmů z reklamy,“ uvedl Ceurvels. „Ačkoliv X nebude nejžádanějším místem pro většinu zadavatelů reklamy v Brazílii, platforma je potřebuje více než ony potřebují ji,“ dodal.

Brazílie nebyla první zemí, která platformu X zakázala. Nicméně takové drastické opatření doposud podnikaly autoritářské režimy. Platformu, která se dříve jmenovala Twitter, zakázalo Rusko, Čína, Írán, Barma, Severní Korea, Venezuela nebo Turkmenistán. Další země, třeba Pákistán, Turecko či Egypt, dočasně zastavily její provoz, zejména proto, aby utlumily nepokoje a disent.