Slovenská ministryně zdravotnictví rezignovala kvůli škrtům v platech

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas) oznámila demisi. Zdůvodnila ji kromě jiného schváleným konsolidačním balíčkem, který počítá se škrty v platech zdravotníků. Dolinková čelila kritice lékařů a opozice, která letos na jaře neuspěla ve sněmovně s návrhem vyslovit ministryni nedůvěru.

„Neumím garantovat, že naše zdravotnictví jde správným směrem. Tuto konsolidaci veřejných financí považuji za nepřijatelnou pro slovenské zdravotnictví. Zdravotnictví nepatří mezi priority vlády,“ prohlásila Dolinková, která je místopředsedkyní vládní strany Hlas-sociálna demokracia. Dodala, že svou demisi předá hlavě státu v nejbližších dnech.

Dolinková dala najevo, že zdravotnictví není prioritou pro premiéra Roberta Fica a ministra financí Ladislava Kamenického, tedy pro politiky nejsilnější vládní strany Smer-sociálna demokracia.

Konsolidační balíček, který ve čtvrtek hlasy vládních poslanců schválila slovenská sněmovna, zahrnuje zejména zvýšení některých daní a zavedení nové daně z finančních transakcí. Současně ale předpokládá také například úspory státu při zvyšování platů zdravotníků. Lékařské odbory kvůli tomu již dříve začaly sbírat výpovědi lékařů z přesčasové práce.

Kvůli situaci ve slovenském zdravotnictví Dolinková v září opakovaně čelila kritice od šéfa nejmenší vládní strany SNS Andreje Danka. Fico tehdy dal najevo, že za zdravotnictví nese Dolinková plnou odpovědnost a nemůže stále žádat další peníze.