Slovák končí v misi OBSE na Ukrajině kvůli podezření z podpory separatistů

Zástupce Slovenska končí v misi OBSE kvůli podezření z podpory separatistů (zdroj: ČT24)

Zástupce Slovenska Martin Gutten končí v misi OBSE na východní Ukrajině. Vedení ho stahuje kvůli podezření z podpory separatistů, kterou jim vyjadřoval na sociálních sítích. Komunikoval taky se Slováky, kteří na jejich straně bojují, ve vlasti jim za to hrozí vězení.

Gutten měl být podle stanov organizace nestranný. Na Facebooku se ale pod jménem Guto netajil sympatiemi k proruským separatistům, s těmi ze Slovenska si i psal. Gutten říká, že se k věci zatím nemůže blíž vyjadřovat, podle něj jsou ale tvrzení zmanipulovaná.

Když se Guttenův případ dostal do médií, slovenská diplomacie ho prověřila a stáhla souhlas s jeho dalším působením v týmu.

Konání sekundovaného pozorovatele v misi OBSE je neslučitelné s principy a hodnotami, které vyznává Slovenská republika a OBSE.
Peter Susko
mluvčí slovenského ministerstva zahraničí

Ministerstvo zahraničí nemá žádný právní nástroj, jak kandidáty na pozorovatele prověřovat, musí jen potvrdit jejich praxi a to, že nemají k resortu žádné závazky. To Gutten splňoval. Zkušenosti nasbíral v Bosně. OBSE, která ho v konkurzu vybrala, věc prověřila a rozhodla se ho z mise stáhnout.