Situace přeživších v Gaze je katastrofální, míní Gomba z UNICEF

Události, komentáře: Pavla Gomba o humanitárních krizích během válek (zdroj: ČT24)

Ukrajina, Pásmo Gazy, Súdán nebo Haiti. Současný svět sužuje několik válečných konfliktů, mnohdy při nich umírají i děti. Humanitární krize spojené s válkami monitoruje Dětský fond organizace Spojených národů (UNICEF). Jako jednu z „nejhorších humanitárních katastrof“ hodnotí Pavla Gomba, ředitelka tuzemské pobočky organizace, situaci v Palestině. V Událostech, komentářích upozornila na to, že v oblasti vlivem války Izraele s teroristy z Hamásu „není bezpečné místo“.

UNICEF dlouhodobě monitoruje také situaci během ruské agrese na Ukrajině. Minulé pondělí zaútočila invazní vojska na dětskou onkologickou nemocnici v Kyjevě, úder si vyžádal několik životů. Gomba podotkla, že informace o počtu zabitých při ruském útoku prý nemůže UNICEF nezávisle ověřit. Uvedla však, že ke dvěma dospělým, kteří byli zabiti bezprostředně při útoku, přibyla ještě jedna dětská oběť, která byla hospitalizovaná na jednotce intenzivní péče.

Na nemocnice se podle mezinárodního práva vztahuje mimořádný stupeň ochrany, který však Rusko svými údery porušuje. Podle ředitelky tuzemské pobočky UNICEF organizace na tento fakt upozorňuje a apeluje na dodržování práva. Vedle nemocnic se ochrana týká třeba i školských zařízení a dalších budov či oblastí, kde se převážně zdržují civilní obyvatelé – hlavně děti.

UNICEF prý apeluje na to, aby všechny strany konfliktu dávaly děti a jejich ochranu na první místo. To mají zaručeno i v Úmluvě o právech dítěte, která je podle Gomby „nejšířeji přijatou úmluvou na světě“. Přesto však dochází k jejímu porušování.

Doživotní trauma v Palestině

Vedle ruské agrese na Ukrajině monitoruje organizace i situaci na Blízkém východě. Gomba připomněla, že podle veřejně dostupných informací bylo při útoku Hamásu na Izrael zabito 37 dětí, šestatřicet pak teroristé unesli. Čtyřiatřicet z nich postupně propustili, o dvou však nejsou žádné informace.

„Myslím, že to ale není celková statistika. Musíme k tomu připočítat ještě stovky dětí, které byly svědky mučení, zabíjení, vraždění svých nejbližších, rodičů, které si ponesou dlouhodobá traumata třeba po zbytek života,“ poznamenala. Pro UNICEF je prý neomluvitelné, co se v Izraeli stalo.

V souvislosti s válkou mezi Izraelem a Hamásem v médiích také kolují informace o tom, zda někteří zaměstnanci UNICEF či jiných organizací spadajících pod OSN nespolupracují s teroristickými organizacemi, případně na ně nejsou napojeni. Objevila se i obvinění o přímém zapojení do útoku Hamásu z loňského sedmého října.

To se týkalo i Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Samotný UNICEF je podle Gomby nesrovnatelně menší. V Palestině nyní působí pod touto organizací několik desítek lidí, žádného z nich se prý takováto obvinění netýkala.

Od října loňského roku je podle Gamby v Gaze stále nezvěstných asi deset tisíc dětí, ty budou prý pravděpodobně pod troskami budov. „Nemáme a nemůžeme mít úplně přesné informace, každopádně situace přeživších je ještě horší, je opravdu katastrofální. Myslím si, že není úplně dobré srovnání s nějakou podobnou situací právě teď jinde ve světě,“ dodala.

V Pásmu Gazy trpí momentálně na 30 tisíc dětí akutní podvýživou, 88 procent škol pak bylo zničeno, pokračovala. „Nastal celkový rozvrat školství, mnohé rodiny se desetkrát přestěhovaly za posledních šest měsíců. Na to, jak je to území malé – je menší než Praha – tam není žádné místo, kam jít, není tam žádné bezpečné místo,“ připomněla.

Pro organizaci je to prý jedna z největších humanitárních katastrof, která nyní probíhá, ne-li největší.

Situaci v Gaze však mezinárodní humanitární organizace neoznačují za hladomor. Gomba přiblížila, že pro to musejí být splněna tři kritéria. „Musí trpět extrémní potravinovou nedostatečností nejméně dvacet procent obyvatel, akutní těžkou podvýživou musí trpět nejméně třicet procent dětí mladších pěti let. Tato dvě kritéria jsou splněna,“ vysvětlila.

Splněno však není třetí kritérium, podle nějž nejméně dva lidé na deset tisíc obyvatel zemřou v důsledku hladu či nemocí a podvýživy. Gomba se však obává toho, co může nastat v příštích dnech a týdnech.

Kvůli válečným konfliktům umírají děti také v dalších zemích, UNICEF vedle Palestiny eviduje ještě Súdán a Haiti. „Je to kombinace ozbrojeného konfliktu, chudoby a sociálních faktorů,“ uvedla Gomba. Závěrem pak zmínila i další zapomenuté krize – například v Sahelu, oblasti v severní Africe na jižním okraji Sahary.