Salvinimu „referendum o vládě“ nevyšlo. Bohatý region Emilia Romagna uhájil kandidát koaliční strany

Horizont: V regionu Emilia Romagna zvítězil zástupce středolevé Demokratické strany (zdroj: ČT24)

V ostře sledovaných regionálních volbách, které se v neděli uskutečnily v regionu Emilia Romagna na severu Itálie, zvítězil zástupce středolevé Demokratické strany Stefano Bonaccini. Porazil Luciu Borgonzoniovou, kandidátku krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho. Ten přitom doufal ve vítězství a již předem hlasování označil za referendum o současné vládní koalici, kterou tvoří právě Demokratická strana a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Premiér Giuseppe Conte vnímá výsledek jako začátek konce Salviniho Ligy.

Současný guvernér regionu Stefano Bonaccini získal 51,4 procenta hlasů, jeho soupeřka Lucia Borgonzoniová z Ligy od voličů dostala 43,6 procenta hlasů. Kandidáta vládního Hnutí pěti hvězd podpořilo jen 4,7 procenta voličů. 

Volby doprovázela enormně vysoká účast. K urnám přišlo přibližně 68 procent oprávněných voličů, což je zhruba o třicet procentních bodů víc než při posledních tamních volbách v roce 2014. 

Lucia Borgonzoniová a Matteo Salvini na povolební tiskové konferenci
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Salvini podle agentury Reuters doufal, že by jeho případné vítězství v regionálních volbách mohlo vést k pádu celostátní koaliční vlády. Podle premiéra Giuseppeho Conteho je ale nakonec největším poraženým hlasování v regionu Emilia Romagna právě předseda Ligy. „Občané to vnímali jako referendum o něm,“ řekl Conte, který označil výsledek hlasování za začátek konce Ligy.

Salvini v reakci na porážku uvedl, že jeho strana udělala vše, co bylo v „lidských silách a dokonce i trochu více“. Nyní se hodlá připravovat na volby, které se budou letos konat v šesti dalších italských regionech včetně Toskánska či Benátska.

Region je tradiční baštou levice

Emilia Romagna, jeden z nejbohatších italských regionů, je baštou levice od konce druhé světové války. Ta zde má nyní navrch spíše ve velkých městech, zatímco v těch menších a na venkově ztrácí, napsala agentura AFP. Sídlí zde firmy jako Ferrari či Lamborghini, odtud pochází parmská šunka i parmezán.

Za stávajícího guvernéra Bonacciniho region posílil svou reputaci v oblasti zdravotní péče i veřejných služeb a těšil se nízké nezaměstnanosti. Podle analytiků zde ale mnoho rodinných firem pociťuje nespokojenost a mají pocit, že kvůli globalizaci strádají, napsala agentura AFP. Bonaccinimu však podle Reuters pomohlo hnutí Sardinky, které se vymezuje vůči Salvinimu.

Kandidátka Ligy na guvernérku Lucia Borgonzoniová vešla ve známost jako náměstkyně ministra kultury v první vládě Giuseppeho Conteho. Médiím loni neuniklo, když si stěžovala, že pařížský Louvre dostane od Itálie příliš zápůjček na pětisté výročí smrti Leonarda da Vinciho.

Salvini chtěl po volbách do premiérského křesla

Italská média i světové agentury nicméně zaznamenaly, že předvolební kampaň v regionu vedl hlavně Salvini, a to i v sobotu, kdy už se měli politici před volbami podle pravidel odmlčet.

Salvini chápal podle agentury AP volby v Emilii Romagni jako referendum o vládní koalici levicové Demokratické strany a protestního Hnutí pěti hvězd. V případě vítězství hodlal požadovat předčasné volby, které by mu patrně přinesly premiérské křeslo.

Nynější premiér Giuseppe Conte se však už o víkendu nechal slyšet, že výsledek regionálních voleb nic nezmění na tom, že koalice bude vládnout až do dalších voleb v roce 2023.

Liga byla součástí první Conteho vlády. Salvini loni v létě vyvolal vládní krizi – podle agentur chtěl dosáhnout předčasných voleb a zúročit popularitu Ligy, která je podle průzkumů i nyní nejsilnější italskou stranou. Jeho plán ale nevyšel, vládní koalici nakonec utvořily M5S a Demokratická strana.

V Kalábrii Salviniho blok zvítězil

Volby se konaly i v chudší Kalábrii na jihu země, kde dosud také vládla Demokratická strana a kde tentokrát podle očekávání zvítězil Salviniho blok. Ten vedle Ligy tvoří také další krajně pravicová strana Bratři Itálie či strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie. Právě její členka Jole Santelliová získala po sečtení většiny okrsků 55,4 procenta hlasů a porazila tak zástupce Demokratické strany Filippa Callipa.

Výsledek v oblasti Emilia Romagna je tak pro Salviniho Ligu první prohrou po osmi vítězstvích v regionálních volbách. 

Vládní Hnutí pěti hvězd, které v roce 2018 vyhrálo parlamentní volby, utrpělo v obou oblastech velké ztráty. V regionu Emilia Romagna získalo jen 3,5 procenta hlasů, v Kalábrii něco přes sedm procent.