Rusové zřejmě prolomili ukrajinskou obranu Časiv Jaru

Ruská armáda po několikaměsíčním úsilí zřejmě prolomila ukrajinskou obranu u města Časiv Jar v Doněcké oblasti. Píše to německý deník Bild i americký list The Wall Street Journal. Rusové v noci také zaútočili na ukrajinské město Sumy. Zabili tam téměř celou jednu rodinu, z níž přežil jen otec.

O tom, že ruské jednotky prolomily obranu města Časiv Jar a pravděpodobně postupují směrem k jeho centru, napsal Bild s odkazem na svého vojenského analytika Juliana Röpckeho.

Röpcke tvrdí, že po několika měsících, kdy nebyli schopni překročit kanál Siverskyj Doněc-Donbas ležící na východním okraji města, se okupantům podařilo vodní cestu překonat a postoupili dva a půl kilometru na západ podél jižního okraje města.

„Ruské invazní síly prolomily ukrajinské linie jižně od Časiv Jaru a vztyčily svou vlajku na průmyslové budově 2,5 kilometru za kanálem,“ uvedl analytik. Kromě toho naznačil, že se nyní mohou obrátit na sever a začít se pohybovat směrem k centru města.

O tom, že invazní síly u města prorazily, psal minulý týden také americký list The Wall Street Journal. Podle něj tehdy okupanti zahájili útok přes dva body na kanálu Siverskyj Doněc-Donbas. Jejich postup by mohl znamenat významný krok Ruska k dobytí města, dodal list.

Šedivý: Rusové rozšiřují svůj vlom do ukrajinského území

Ukrajina má největší vojenské úspěchy ve vzdušném prostoru, v souboji dronů, řekl v pořadu 90'ČT24 bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. „Ukrajinci jsou schopni provádět údery na poměrně velkou hloubku, přes tisíc kilometrů do ruského území, a likvidovat sklady, zařízení.“

Naopak v pozemní operaci mají podle generála ve výslužbě lepší výsledky Rusové. „Především se postupuje ve směru na Kupjansk a pravděpodobně již Ukrajinci chápou, že ho nebudou schopni udržet.“ Dále zmínil i průlom u Časiv Jaru. Pokrovsk je pak již v dostřelu nejběžnějších ruských zbraní. „Především Rusové rozšiřují svůj vlom do ukrajinského území.“

90' ČT24: Europarlament schválil půjčku Ukrajině ve výši 35 miliard eur (zdroj: ČT24)

Domnívá se proto, že bude nutné, aby Ukrajinci přijali zásadní rozhodnutí, jak zastavit tento postup ruských vojsk. V této souvislosti zmínil názory některých ukrajinských velitelů, že průnik na ruské území, kurská operace, byl zbytečně velkým riskem a odčerpal poměrně dobře vybavené a vycvičené ukrajinské útvary. „Myslím, že krize, kterou Ukrajina momentálně z tohoto pohledu prochází, se musí vyřešit tím, že soustředí úsilí k tomu, aby se zastavil postup ruských vojsk na hlavních směrech.“

Ukrajina by se také měla připravit na zimní období, které nebude vojensky tak vypjaté, i na jaro a na konsolidaci své armády. Zásadní problémy vidí Šedivý v pozdě zahájené mobilizaci, v nevycvičených vojácích na frontě, velkých ztrátách či míře dezerce. „To je něco, co nyní Ukrajinu hodně trápí.“

Ruský útok zabil téměř celou rodinu v Sumách

V noci na úterý zabíjel ruský útok v Sumách, kde okupanti zasáhli rodinný dům. Nálet přežil jen padesátiletý muž, který v okamžiku úderu vyšel na dvůr, a proto vyvázl jen se zraněním.

V troskách domu zahynuly jeho čtrnáctiletá dcera, padesátiletá manželka a dvaašedesátiletá sestra, uvedla prokuratura. „Cílem byl obytný sektor a kritická infrastruktura města,“ dodal předseda správy Sumské oblasti Ihor Kalčenko.

Ukrajinské drony zase útočily na cíle v Rusku. Jejich nálet poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady.