Rusové se snaží prorazit frontovou linii na východě. Ukrajinci oblast intenzivně opevňují

Horizont ČT24: Budování obranné linie v Černihivu (zdroj: ČT24)

Pozornost Ukrajinců se nyní ubírá hlavně na východ a Charkovskou oblast, kde se Rusové snaží prorazit frontu. V posledních dnech probíhá zpoza hranice intenzivní ostřelování také poblíž Černihivu a Sum u hranic s Ruskem a Běloruskem. Právě odtud by měly invazní jednotky nejkratší cestu k dalšímu úderu na Kyjev. I proto podél hranice už měsíce probíhají intenzivní opevňovací práce.

Těžká technika od dubna hloubí příkopy, které se promění v zákopy a bunkry pohraničního opevnění. O kus dál dělníci připravují výdřevy, které ještě posílí betonovými sloupy. V současnosti se posunuli o kilometry dál, stále je ale čeká dost práce. Vláda chce podobně opevnit dva tisíce kilometrů hranic s Ruskem a Běloruskem.

„Všechny zákopy jsou osazené kovovými mřížemi a geotextilií, aby se stěny nedrolily a neprosakovala vlhkost, která by se v nich hromadila, a my mohli udržet zákopy v tomto stavu,“ uvedl mluvčí operačně-taktické skupiny Vadym Mysnyk.

Velký problém představuje nedostatek pracovní síly. Na stavbu se přitom tlačí z nejvyšších míst. Za hranicí se shromažďují desítky tisíc ruských vojáků a útok by mohl přijít každým dnem.

„Na stavbu sháníme pracovníky ze všech částí země. Pracují tu i lidi se zdravotním postižením. Každý, kdo může. Pracují nonstop, v blátě i v dešti. Průběžně nám říkají, co nejvíc potřebují, a my se snažíme přizpůsobit jejich požadavkům,“ podotýká ředitel stavební společnosti Volodymyr Bulavko.

Součástí systému je několik linií obrany, které se vzájemně doplňují. Jsou to desítky tisíc protitankových zábran, pole ostnatého drátu i protitankové příkopy. Až si pozice převezmou vojáci, doplní je o další prvky, jako jsou výstražné a nástražné systémy a minová pole. „Pokud se nepřítel dostane k těmto bariérám, jen tak je nepřekoná, bude postupovat pod palbou. A pokud tam budou i miny, v zásadě ho to zastaví,“ dodává Mysnyk.

Aby obránci v bunkrech přežili zimu, vybaví je dělníci izolací i odvětráváním. V plánech se navíc stavitelé poučili z posledního vývoje a část zákopů tak zakryjí betonové panely, další pak zase speciální sítě proti sebevražedným dronům. S využitím vlastních dálkově ovládaných strojů navíc počítají i obránci.