Rusové ostřelovali Charkovskou a Záporožskou oblast

Starší žena byla zabita při ranním ruském ostřelování vesnice v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Poničena byla obytná budova, oznámil šéf oblasti Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram. Při jiném útoku, na Orichiv v Záporožské oblasti, byl zabit policista a další byli zraněni, uvedl ukrajinský ministr vnitra.

„Dnes (v sobotu) ráno, kolem 5:30, nepřítel ostřeloval vesnici Kupjansk-Vuzlovyj v Kupjanském okrese. Poničena byla obytná budova. Zemřela 73letá žena,“ napsal Syněhubov.

Při jiném útoku, na Orichiv v Záporožské oblasti, byl zabit 31letý policejní kapitán a dvanáct lidí, včetně čtyř dalších policistů, bylo zraněno, uvedl na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Rusové podle něj při útoku použili řízenou leteckou pumu. Zranění byli ošetřeni a stav některých z nich je kritický, dodal ministr.

Ruské ostřelování si vyžádalo dva zraněné i v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. „Ostřelování od rána neustalo,“ citoval list Ukrajinská pravda šéfa oblastní správy Oleksandra Prokudina. Sedmdesátiletý muž utrpěl mnohačetná zranění poté, co byl zasažen obytný dům, ve kterém se nacházel, o dva roky starší muž byl pak vážně zraněn výbušninou shozenou z dronu v obci Odradokamjanka, dodal Prokudin. 

Rusko odmítá, že by při své invazi na Ukrajinu, která je ve svém osmnáctém měsíci, úmyslně útočilo na civilisty. Válka si přitom vyžádala tisíce mrtvých, miliony vyhnaných a zničená ukrajinská města.

Moskvou dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin pak prohlásil, že při intenzivním ukrajinském ostřelování Doněcku a jeho okolí zemřel jeden civilista a šest lidí utrpělo zranění, včetně dvanáctileté dívky. Mrtvý byl podle něj zabit přímo v Doněcku, zatímco zranění pocházejí z okupovaného města Makijivka, které leží východně od Doněcku.

Podobná tvrzení znepřátelených stran konfliktu nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.