Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, mohli by mít společné občanství, prohlásil Putin

Události: Kauza ruských pasů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusové a Ukrajinci by mohli mít společné občanství. Učinil tak poté, co zvolený prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj navrhl poskytnout občanství zástupcům všech národů, které trpí autoritářskými a korupčními režimy, v první řadě Rusům. Zelenskyj tak reagoval na sobotní prohlášení Putina, že přemýšlí nad možností nabídnout zjednodušeně ruské občanství všem obyvatelům Ukrajiny.

„Velmi dobře,“ odpověděl Putin podle agentury TASS na dálku Zelenskému. „Vypovídá to o tom, že se domluvíme, zřejmě proto, že máme mnoho společného,“ řekl s tím, že má na mysli spřízněnost ruského a ukrajinského národa. „Už mnohokrát jsem mluvil o tom, že Ukrajinci a Rusové jsou bratrskými národy. Ba co víc, myslím si, že je to ve skutečnosti jeden národ se svými kulturními, jazykovými a historickými odlišnostmi, ale podle mého názoru – jeden národ.“

Právě otázka národní svébytnosti na Rusku je na Ukrajině velmi citlivá a její odmítání ze strany Rusů většinu Ukrajinců dráždí.

„Jestli budou (Ukrajinci) udělovat občanství Rusům na Ukrajině a my Ukrajincům v Rusku, velmi rychle dosáhneme shody a kýženého výsledku,“ řekl Putin a dodal, že má na mysli společné občanství. „Toto nelze než přivítat,“ uzavřel a pronesl na rozloučenou ukrajinský pozdrav.

Nápad na šíření občanství do sousední země vznesl první Putin. Nejprve minulý týden podepsal dekret, který výrazně usnadňuje lidem z části Donbasu pod kontrolou ruských a separatistických bojovníků získat občanství Ruska. Ukrajina se proti tomu ohradila a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN.

Následně Putin oznámil, že zvažuje rozšíření snazšího procesu získání občanství na všechny Ukrajince.

Zelenskyj mu v odpovědi oznámil, že Ukrajinci jen stěží budou mít zájem o ruský pas, protože ten znamená zatčení za mírný protest, nemožnost svobodně volit a nutnost zapomenout na lidská práva. Nabídl naopak ochranu i občanství ruským bojovníkům za svobodu.

Rusové už přijímají žádosti o pas

V Rostovské oblasti se mezitím v pondělí otevřelo první centrum, které ve zjednodušeném řízení vydává ruské pasy obyvatelům části ukrajinského Donbasu, který není pod ukrajinskou kontrolou, oznámil zástupce ruského ministerstva vnitra pro otázky migrace Kirill Adzinov.

Rusko otevřelo první kancelář, kde mohou obyvatelé Donbasu žádat o ruský pas
Zdroj: Sergey Pivovarov/Reuters

Středisko funguje ve městě Novošachtinsk asi 30 kilometrů od ukrajinské hranice. Žádat o občanství tam mohou lidé ze sousední Luhanské oblasti. „Centrum dnes zahájilo práci v testovacím režimu. Přijímáme první dokumenty zástupců (samozvané Luhanské lidové) republiky,“ uvedl Adzinov. V úterý by se podle něj měla otevřít stejná kancelář pro příjem žádostí obyvatel z Doněcké oblasti.

Rozhodnutí vydávat Ukrajincům z jihovýchodní části země ruské pasy označil Kreml za humanitární akt, dekret se podle Moskvy opírá o všeobecně uznávané zásady a normy mezinárodního práva. Kyjev ale Putinův krok považuje za agresi a odsoudila ho i řada západních států.