Ruský úder na západoukrajinský Luck zabil tři lidi, ve Lvově okupanti zničili školku

Po celé Ukrajině byl v noci na úterý vyhlášen kvůli ruským útokům letecký poplach. Zásahy obytných domů či jiné civilní infrastruktury hlásí východ, střed i západ země. V západoukrajinském Lucku zabili Rusové tři lidi a další zranili, cílem se stala budova švédské firmy. Útok ve Lvově, kde byla zničena mimo jiné mateřská škola, se obešel bez obětí na životech, region ale hlásí zraněné. Zranění či škody jsou po nočních ruských úderech také v Dnipru a v Čerkaské oblasti. V pondělí večer zabil ruský útok dva lidi v Kramatorsku v Doněcké oblasti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2023)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. září ráno. Děkujeme za pozornost.

  • 23:59

    Na obloze nad západoruským městem Pskov se objevil neidentifikovaný objekt, oznámil gubernátor Pskovské oblasti Michail Vedernikov. Zveřejnil také video, které údajně zachycuje "neutralizaci" objektu. Vedernikov tvrdí, že incident se obešel bez následků na zemi. Pskov se stal v noci na středu terčem dronového útoku, při němž bylo zničeno či poškozeno několik transportních letounů ruské armády. 

  • 23:39

    Ruskem dosazené úřady zahájily pseudohlasování v okupovaných ukrajinských regionech. Informovala o tom agentura Reuters. Má jít o součást regionálních "voleb", které se v Rusku uskuteční 10. září. Kremlem dosazené úřady v Doněcké a Záporožské oblasti uspořádaly "hlasování" už ode dneška, v Chersonské a Luhanské oblasti má začít v sobotu. Ruskem organizované "volby" na okupovaných ukrajinských územích jsou nelegální, jsou v rozporu s ukrajinským i mezinárodním právem.

V Lucku ve Volyňské oblasti na západě Ukrajiny zasáhl ruský útok průmyslový podnik, Rusové tam zabili tři lidi a další zranili, informoval předseda správy Volyňské oblasti Jurij Pohuljajko. Luck, který je správním centrem Volyňské oblasti, leží pětaosmdesát kilometrů od hranic s Polskem.

Zásah později potvrdila i švédská firma SKF vyrábějící kuličková ložiska. Tři mrtví jsou podle ní zaměstnanci firmy.

Ruské rakety mířily také na sousední Lvovskou oblast. Údery se sice obešly bez obětí na životech, úřady ale hlásí devatenáct zraněných včetně desetiletého chlapce, pět z nich bylo hospitalizováno. „Většina obětí má modřiny, řezné rány a akutní reakci na stres,“ napsal na Telegramu oblastní šéf Maksym Kozyckyj. V regionu bylo poškozeno na čtyřicet domů, z toho dvacet ve Lvově.

Ve správním centru oblasti Lvově jedna z ruských raket zničila mateřskou školu, výbuch poškodil přes sto bytů v okolních domech. Na střechách dalších budov ve městě způsobily úlomky raket požáry, zřítil se kvůli nim strop hypermarketu. Poškozena byla budova zdravotnické školy a rovněž tři průmyslové budovy.  

Poškozených je také patnáct obytných domů v obci Stavčany a čtyři v obci Suchovolja ve Lvovské oblasti.

V dalším regionu na západě země, v Ivanofrankivské oblasti, poškodily úlomky rakety obytný dům. Nikomu se nic nestalo, sdělila předsedkyně oblastní správy Svitlana Onyščuková.

Výbuchy a práci protivzdušné obrany hlásila i západoukrajinská Chmelnycká oblast, o případných tamních obětech či škodách zatím informace nejsou.

Rakety směřovaly rovněž na Kyjevskou oblast, kde ale následkům zabránila protivzdušná obrana, nejsou žádné informace o obětech či dopadu úlomků raket.

Následky ruského ostřelování v Dnipru
Zdroj: Roman Baluk/Reuters

Zranění v Dnipru, v Čerkaské oblasti je část města bez vody

V Dnipru na východě země Rusové zasáhli jeden z tamních podniků, zranění utrpěli dva lidé, z nichž jeden musel být hospitalizován. Ruské střely tam poškodily rovněž sportovní areál, který sloužil i dětem. Podle agentury Ukrinform ostřelovali Rusové v noci na úterý i Kramatorsk v Doněcké oblasti, kde zahynuli dva lidé a jeden utrpěl zranění.

Ve městě Smila v Čerkaské oblasti ve střední Ukrajině zasáhl ruský útok soukromý podnik a zdravotnické zařízení, poškozena byla také teplárenská infrastruktura a vodovodní síť, část města je bez vody. Útok se obešel bez obětí a zraněných.

Ukrajinská protivzdušná obrana za poslední noc zlikvidovala 16 z nejméně 28 Ruskem vypálených raket, uvedlo ukrajinské letectvo.