Ruský prezident vyznamenal Kadyrova a Lugového

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Řádem cti. Regionální čečenský prezident byl vyznamenán za „vynikající výsledky, své sociální aktivity a dlouholetou poctivou práci“, informovala ruská média.

Jen pár hodin před udělením řádu označil Ramzan Kadyrov jednoho z podezřelých z vraždy opozičního předáka Borise Němcova za „opravdového ruského vlastence“. Kritici Kremlu proto začali ihned zejména na sociálních sítích rozebírat možnou souvislost.

Kadyrov o víkendu prohlásil, že jeden z mužů podezřelých ze zastřelení opozičníka je hluboce věřící muslim, kterého šokovaly karikatury proroka Mohameda ve francouzském satirickém magazínu Charlie Hebdo. Uvedl rovněž, že Zaur Dadajev byl v minulosti členem čečenské policie a že byl vyznamenán za statečnost.

Ruští vyšetřovatelé již dříve hovořili o možnosti, že Němcova mohli zastřelit islamisté kvůli jeho obhajobě časopisu Charlie Hebdo. Představitelé ruské opozice ale islamistickou teorii odmítají.

Andrej Lugovoj
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Lugovoj byl oceněn za služby vlasti

Podle agentury AP Putin rovněž udělil medaili „za služby vlasti“ bývalému ruskému agentovi Andreji Lugovému, který je britskou policií podezírán z toho, že otrávil Alexandra Litviněnka.

Litviněnko pracoval jako agent nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl ve Velké Británii. Na podzim 2006 se při schůzce s dalšími ruskými agenty otrávil izotopem polonia 210. Zemřel tři týdny poté 23. listopadu. Moskva účast Lugového na Litviněnkově smrti trvale popírá.