Ruské ostřelování poškodilo muzeum v Oděse

Při ruském ostřelování jihoukrajinské Oděsy v neděli pozdě večer utrpělo zranění osm lidí. Útok také poničil tamní národní umělecké muzeum – jednu z nejdůležitějších uměleckých galerií města, oznámily místní úřady. Město podle RBK Ukrajina zasáhly zřejmě rakety Oniks a Iskander, kromě nich Rusové na oděskou přístavní infrastrukturu vypustili drony Šáhed.

„Šestého listopadu Oděské národní umělecké muzeum slaví 124 let,“ napsal na komunikační platformě Telegram šéf Oděské oblasti Oleh Kiper. „V předvečer 6. listopadu Rusové ‚poblahopřáli‘ naší architektonické památce střelou, která dopadla poblíž,“ dodal. Podle něj útok poškodil zdi budovy a rozbil některá okna.

Muzeum je podle Reuters jedním z nejstarších paláců v Oděse a před válkou schraňovalo více než deset tisíc uměleckých předmětů, včetně obrazů známých ruských a ukrajinských umělců 19. a 20. století.

„Situace je pod kontrolou, ale všechno bude třeba důkladně prozkoumat, abychom se ujistili, že je všechno v pořádku,“ řekl starosta Oděsy Hennadij Truchanov ukrajinské veřejnoprávní stanici Suspilne.

V ulici nedaleko muzea zůstala po útoku několikametrová díra, poničeny byly také další budovy v okolí. Při tomto zásahu byl podle místních úřadů zraněn jeden člověk. Dohromady bylo v důsledku ruských útoků v různých místech města zraněno osm lidí, uvedl Kiper podle serveru The Kyiv Independent. Pět z nich bylo hospitalizováno, třem se dostalo ošetření na místě.

Protivzdušná obrana také v Oděse zneškodnila patnáct dronů. Nicméně v přístavu poškodily sklady, zařízení pro vykládání a nákladní automobily s obilím. Hasiči rychle uhasili požár, uvádí RBK Ukrajina.

Protiofenziva na Krymu

Ukrajinská armáda o víkendu opět ostřelovala Ruskem anektovaný Krym. „Útok na Kerč je jednou z takových větších zpráv. Včera se už objevily i satelitní záběry, protože Ukrajinci zřejmě zasáhli místní loděnici,“ uvedla zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová s tím, že ukrajinská armáda poškodila plavidlo – raketový nosič, který dokáže nést až osm střel Kalibr. „Což je pro Ukrajinu velmi dobrá zpráva, protože se tím alespoň trochu omezí právě ten raketový potenciál,“ dodala Stomatová.

Zpravodajka Stomatová o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

87 bomb na Chersonskou oblast

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko podle portálu Hromadske informoval, že ruská armáda za uplynulý den shodila na Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny 87 leteckých bomb, což je nejvíce od začátku ruské agrese. Při útoku, který ruské letectvo podniklo v neděli večer, byla poškozena pětipatrová obytná budova, uvedlo jižní velitelství ukrajinské armády. Zasáhla ji řízená střela Ch-31P. Informace o případných obětech nebo zraněných zatím nejsou k dispozici.

V noci Rusové znovu ostřelovali Cherson a poničili při tom dva obytné domy. Klymenko uvedl, že podnikli také dvanáct náletů na vesnici Krynky na levém břehu Dněpru a město Beryslav na pravém břehu řeky.

Vojenská správa Chersonské oblasti uvedla, že za uplynulý den ruská armáda tento region ostřelovala celkem 132krát z minometů, děl, tanků, salvových raketometů a z bezpilotních i běžných letounů. Osm lidí utrpělo zranění.

Rusové v noci na pondělí na Ukrajinu útočili raketami Ch-31 a Ch-59 z okupované části Chersonské oblasti. Z okupovaného Krymu vystřelili protilodní raketu Oniks a balistickou raketu Iskander-M a rovněž nad ukrajinské území vyslali dvaadvacet dronů Šáhed. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila patnáct dronů a jednu raketu Ch-59, uvedlo tamní letectvo.

V pobřežní části takzvané „Doněcké lidové republiky“ se vznítil sklad munice, napsal v neděli na Telegramu poradce exilového starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko. Sklad je v pobřežní vesnici Sedovo, necelých deset kilometrů od hranice s ruskou Rostovskou oblastí. Požár provázely exploze. Podle ruských vojenských blogerů, na které se odvolává telegramový kanál Baza, bylo ve skladu jen málo munice a vznítila se po poruše v elektroinstalaci.

Zakarpatská brigáda potvrdila smrt vojáků

Ukrajinská 128. samostatná horská útočná zakarpatská brigáda také v pondělí potvrdila, že při ruském pátečním raketovém útoku ztratila devatenáct vojáků. „Naši nejlepší bojovníci zemřeli. Slibujeme, že naše bratry stonásobně pomstíme,“ stojí v prohlášení jednotky zveřejněném na Facebooku.

Ukrajinská média o víkendu informovala, že příslušníci brigády se v pátek shromáždili, aby převzali vyznamenání u příležitosti Dne raketových vojsk a dělostřelectva. Raketový útok se stal ve vesničce Zarične mezi Záporožím a Orichivem. Místo, které zasáhla Rusy odpálená raketa Iskander-M, se podle ruskojazyčného servisu BBC nachází asi dvacet kilometrů od frontové linie.

Portál RBK Ukrajina připomíná, že jde o první komentář jednotky k páteční události. Brigáda také ujistila, že pokračuje vyšetřování jejích okolností a požádala, aby lidé nešířili neověřené, „často falešné“ informace.

V Zakarpatské oblasti, odkud 128. brigáda pochází, pondělkem začal třídenní smutek. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi, každé dopoledne si lidé zabité vojáky připomenou minutou ticha a budou se za ně konat bohoslužby.