Rozsáhlé požáry v Řecku pokračují. Ve dvou regionech pomáhají i čeští hasiči

V Řecku pokračují rozsáhlé lesní požáry u Athén, v Bojótii a na severovýchodě země u hranic s Tureckem. V posledních dvou zmíněných regionech už druhý den zasahují i čeští hasiči. Situaci ztěžují vysoké teploty i silný vítr, hasiči stále nalézají v nejpostiženějších oblasech nová ohniska.

Vrtulník Black Hawk s českým týmem v pátek pomáhal hasit rozsáhlý požár v oblasti Distomo, asi 130 kilometrů severozápadně od Athén, uvedla mluvčí českých hasičů Martina Götzová. „Pro letecké hašení nepanují v Řecku jednoduché podmínky, piloti se musí potýkat s velmi silným větrem,“ uvedla.

Silný vítr komplikoval zásah i pozemních družstev v parku Dadia u tureckých hranic, poblíž města Alexandrupoli. Tam se do hašení zapojilo na 30 českých hasičů. „Kromě samotného hašení mají za úkol vytvořit obrannou linii, která by měla zamezit případnému šíření požáru směrem k obydlené oblasti,“ popsala Götzová.

Objevují se nová ohniska

Kritická zůstává situace u národního parku Parnitha u Athén. Ráno úřady hlásily jisté zlepšení, během dne se tam však objevila nová ohniska. Místo odpoledne navštívil premiér Kyriakos Mitsotakis. Hasiči a policisté tam shromažďují důkazy a vyšetřují několik případů žhářství. Původcem několika požárů z posledních dní jsou lidé, někteří ho způsobili neúmyslně, jiní záměrně, píše řecká veřejnoprávní stanice ERT.

Sedmým dnem hoří na severovýchodě země mezi městem Alexandrupoli a tureckou hranicí, kde požáry patří mezi nejhorší na území EU od roku 2000. Podle služby Copernicus tam již shořelo na 772 kilometrů čtverečních území. I v této oblasti, kde rovněž zasahují i čeští hasiči, zaznamenaly úřady nová ohniska.

V průběhu 24 hodin řečtí hasiči zasahovali u 59 nových požárů lesů a polí. 

Na severovýchodě Řecka byla ve čtvrtek v oblasti zasažené požáry nalezena dvě těla. S ohněm ale souvisí jen jedno z úmrtí, druhé pozůstatky byly již v rozkladu, uvedla v pátek agentura DPA s odkazem na řeckou stanici ERT. Podle DPA existuje podezření, že oběť požáru byla migrant. V téže oblasti u hranic s Tureckem, kudy vede nelegální migrační trasa, bylo v úterý nalezeno 18 spálených těl.

Horizont ČT24: S řeckými požáry bojují i čeští hasiči (zdroj: ČT24)

Práci komplikuje terén, důležitá je koordinace, nastínil velitel českých hasičů

„Hned po příjezdu jsme vytvořili takovou menší průzkumnou skupinu, abychom zjistili, jaká je situace v okolí. Máme k dispozici dva styčné důstojníky řeckých hasičů, kteří nás tady provázejí,“ uvedl přímo z místa plukovník Jiří Němčík, velitel českého modulu pozemního hašení v Řecku. „Dostali jsme úkol dostat se na místo, které se nachází poblíž vesnice Dadia,“ nastínil pro ČT24.

Čeští hasiči vyjma hašení požáru také prováděli obranné práce před vesnicí pro přicházející frontu požáru. „V současné době hasíme tu frontu, která se přes kopce od včerejška do tohoto pásma přiblížila.“

Práci hasičským jednotkám komplikuje hlavně terén v oblasti, reliéf krajiny je podle Němčíka kopcovitý, má písečný podklad, borovicový porost a strmé břehy. „Velký vliv na to mají vysoké teploty, které v poledni a odpoledni dosahují 38 až 39 stupňů, zároveň situaci komplikuje i silný vítr,“ dodal. Všichni si prý musí být vědomi toho, aby měli nachystány dostatečně kapacitní evakuační cesty, aby nebyli požárem obklíčeni.

Podstatná je podle Němčíka také spolupráce s ostatními zasahujícími jednotkami, na místě pomáhají řeckým kolegům i hasiči z Rumunska. „Létají tu vrtulníky nebo letadla pro letecké hašení, takže je tam i nutná koordinace, aby shoz vody nezpůsobil nějaké zranění hasičům, kteří zasahují pod nimi,“ uzavřel.

Jiří Němčík hovořil o pomoci českých hasičů v Řecku (zdroj: ČT24)