Rok od vysvobození z jeskyně sní thajští chlapci o kariéře v námořnictvu i profesionálním fotbale

Přesně před rokem skončila v Thajsku rozsáhlá záchranná operace, kterou napjatě sledovala média po celém světě. V jednom z největších thajských jeskynních komplexů během monzunových dešťů uvázlo dvanáct chlapců z fotbalového klubu Wild Boars (Divočáci) včetně jejich trenéra. Vysvobodit se je podařilo po více než dvou týdnech. Většina z nich i dnes stále sní o kariéře profesionálních fotbalistů. Pro jiné se ale stali vzorem členové jednotek Navy SEAL, kteří je zachránili.

„Chci vrátit něco své zemi a kromě toho, tihle vojáci vypadají vážně cool,“ říká rok od traumatického zážitku dnes 15letý Prajak Sutham, jehož snem je stát se členem speciální thajské námořní jednotky Navy SEAL. Ta je vzorem i pro další chlapce.

Právě příslušníci námořnictva strávili několik dní ošetřováním a přípravami chlapců a jejich trenéra na opuštění jeskyně, ve které skupina uvázla. Kromě nich se do akce zapojili i čtyři zkušení britští jeskynní potápěči, několik expertů americké armády a záchranáři z Británie, Číny, Austrálie, Barmy, Laosu a dalších zemí. Zásobovali je potravinami a připravovali na evakuaci. 

Mladí fotbalisté ve věku mezi 11 a 16 lety i s 25letým trenérem Ekkapolem Chantawongem uvázli v jednom z největších thajských jeskynních komplexů Tcham Luang loni 23. června. Výprava byla pokládaná za způsob, jak se měl Chantawong naučit sám zvládnout mladé fotbalisty, zároveň šlo o klíčovou součást tréninku hochů, kteří spolu tráví až dvacet hodin týdně. Chlapci se měli podepsat ve vzdálenosti dvou a půl kilometru v hloubi jeskyně na stěnu na důkaz toho, že v ní byli.

V podzemí je ale uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Zpočátku doufali, že voda přes noc opadne a že přijde pomoc. To se ale nestalo. Pátrání po skupině odstartovala matka jednoho z chlapců, když se její syn nevrátil z tréninku. Jedinou stopou byly věci zanechané před vchodem do jeskyně.

Skupinu našli potápěči po devíti dnech (2. července) na vyvýšenině v hloubi jeskyně asi čtyři kilometry od jejího ústí. Vzhledem k obtížnému terénu záchranáři zpočátku uvažovali o tom, že vyčkají až do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Ve vzduchu v jeskyni se ale snižovala koncentrace kyslíku a kvůli novým lijákům hrozilo, že se hladina vody opět zvedne.

Jeskynní komplex Tham Luang
Zdroj: ChannelAsia/ČT24

Evakuace trvala tři dny

Záchranáři proto začali s velmi náročnou operací. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří přitom neuměli plavat.

První čtyři chlapce se podařilo zachránit 8. července, následující den záchranáři vytáhli další čtyři a 10. července byli zachráněni poslední čtyři hoši i jejich trenér, kteří tak strávili v jeskyni dlouhých 17 dní. 

Po evakuaci byli chlapci převezeni do nemocnice, kde podstoupili různá vyšetření. Ukázalo se, že byli v dobrém stavu, v průměru zhubli čtyři kilogramy. Thajský premiér Prajutch Čan-Oča poté potvrdil, že chlapci dostali léky proti úzkosti. Nedávno ale zahraniční záchranáři, kteří se na akci rovněž podíleli, v rozhovorech médiím řekli, že mladí fotbalisté dostali sedativa a při vyprošťování byli v bezvědomí.

Záchrana z thajské jeskyně Tham Luang
Zdroj: CNN

Trenér se stal mnichem

Dva týdny po záchraně se jedenáct chlapců (jeden mladý fotbalista je křesťan) vydalo na mnišskou dráhu a stali se z nich buddhističtí novici a z jejich trenéra mnich. Již během záchranné akce jejich rodiče slíbili, že se z chlapců stanou adepti mnišského poslání jako poděkování za jejich bezpečný návrat a na památku jednoho ze záchranářů, který v jeskynním komplexu zahynul.

„Kdykoli odcházím z domova, musím rodičům říct, kam jdu,“ jmenuje nejmladší člen skupiny Chanin Vibulrungruang v žertu důsledky, které pro něj tehdejší událost má.

Chlapci se po záchraně dočkali řady poct. Dostali například pozvání na finále mistrovství světa do Ruska, na vyhlášení nejlepších hráčů v Londýně a zahráli si také na slavném stadionu Monumental argentinského velkoklubu River Plate. Zúčastnili se i zahájení olympijských her mládeže v Buenos Aires. Přijal je jako ty nejvýznamnější hosty anglický fotbalový klub Manchester United.

O příběhu chlapců už vznikly dvě knihy a na stejné téma britsko-thajský režisér Tom Waller točí film. Největší placená internetová televize Netflix pak připravuje o záchraně fotbalistů z jeskyně seriál. Redaktor zahraniční redakce ČT Martin Jonáš o příběhu chlapců natočil dokument.

Dokument Martina Jonáše „Nejtěžší zápas“ (zdroj: ČT24)