Prostořeký Milei pobláznil Argentinu, s motorovou pilou v ruce míří k prezidentskému úřadu

Argentina bude volit novou hlavu státu, favoritem je svérázný Milei (zdroj: ČT24)

Argentina, osmá největší země světa, o víkendu volí novou hlavu státu. A průzkumy naznačují, že největší podporu má ultrakonzervativní kandidát Javier Milei, který je považován za jihoamerickou obdobu Donalda Trumpa. Na popularitě rychle získal i díky tomu, že země prochází hlubokou hospodářskou krizí.

Mileie v mnoha ohledech dokonale vystihuje závěrečný výkřik na každém jeho mítinku: „Ať žije svoboda, do pr…“ Bývalý fotbalový brankář a člen rockové kapely scénu na předvolebních shromážděních ovládá dokonale. Moc dobře si uvědomuje, že prostořekost umí davy pořádně rozpumpovat.

Neschází mu ani přímočarost. Městem se například projížděl s motorovou pilou v ruce, aby dal všem občanům jednoznačně najevo, jak ořeže vládní výdaje. „Ministerstvo vědy, techniky a inovace. To patří do soukromého sektoru. Z vlády nic dobrého nevzešlo. Pryč s ním. Ministerstvo práce, zaměstnanosti a sociálního pojištění – pryč s ním,“ prohlásil Milei rezolutně.

O kontroverze není nouze

U „argentinského Trumpa“ není nouze o kontroverze. Podporuje například volný prodej zbraní i soukromý prodej orgánů, je proti sexuální výchově ve školách a proti potratům i v případě znásilnění. Velké pochybnosti má o klimatických změnách a do argentinského hospodářství chce jako druhou měnu zavést americký dolar. K politice ho údajně před několika lety povolal Bůh.

„Je mi jedno, kdo bude můj rival. Porazím všechny,“ prohlašuje Milei.

Jedním z jeho soupeřů je současný ministr hospodářství Sergio Massa, ale levicová vláda, v níž zasedá, dovedla zemi k hyperinflaci, která za jediný rok překročila 130 procent. Zasaženy jsou všechny společenské vrstvy. Téměř polovina všech Argentinců žije v chudobě.

I proto jsou ochotní volit Mileie navzdory faktu, že favorizovaný kandidát na prezidenta plánuje škrtat ve státních podporách.

Kandidát proti systému

Podobně jako jeho vzory – Donald Trump a bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro – staví svůj úspěch na tom, že se prezentuje coby kandidát proti systému.

V mezinárodní politice má jasno. „Naši geopolitičtí partneři jsou Spojené státy americké a Izrael. To je naše mezinárodní politika. My se nebudeme paktovat s komunisty,“ dodal Milei.

Milei by se mohl stát prezidentem už v neděli, pokud získá 45 procent odevzdaných hlasů. Poslední průzkumy ale naznačují, že ho nejspíše v listopadu bude čekat druhé kolo. V něm se utká buď se stávajícím ministrem hospodářství, nebo s konzervativní kandidátkou Patricií Bullrichovou.