Prodej aut se v Rusku dostal na předválečnou úroveň. V kurzu jsou čínské značky

Události: Prodej automobilů v Rusku (zdroj: ČT24)

Prodej osobních aut v Rusku se v polovině roku poprvé od začátku invaze na Ukrajinu vrátil na předválečnou úroveň. V červenci prodali obchodníci přes 95 tisíc vozů. Trh střední a vyšší třídy zcela ovládly vozy z Číny. Informoval o tom zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Cherry nebo Haval. Vozy těchto čínských automobilek už několik měsíců dominují žebříčku prodejů v Rusku. „Nejdřív jsme očekávali, že Rusové budou mít předsudky vůči čínským automobilům, ale tato auta jsou dobré kvality,“ uvedl výkonný ředitel prodejce Fresh Auto Moskva Andrej Uruzgin.

Přejít k čínským značkám? Žádný problém

V tomto autosalonu prodávají například sportovní vůz čínské automobilky Cherry. Ten je nyní v Rusku nejprodávanějším zahraničním modelem. 

Zaměstnanec autosalonu Anton Mužčinskij prodává nová auta přes 13 let. Do poloviny loňského roku nabízel jenom západní značky. Říká, že přejít na čínské modely nebyl žádný problém. „Dřív to byl velký rozdíl. Reálně se to ale vyrovnává. Čína v autech velmi úspěšně postupuje vpřed.“

V nabídce jsou i západní automobily. Jen za víc peněz kvůli překupníkům

Vozy západních automobilek se ale v Rusku dají koupit dál, a to díky legalizaci paralelního dovozu, tedy přes překupníky z třetích zemí. Ruští zájemci si za ně proto musí hodně připlatit, často až několik milionů rublů.

„Zůstala tady skupina lidí, která stále preferuje západní značky. Proto se sem evropská, japonská nebo americká auta stále přiváží,“ vysvětluje Uruzgin. 

Během prvních sedmi měsíců letošního roku se v Rusku prodalo bezmála půl milionu nových aut, to je skoro o třetinu víc než na konci roku 2022, dodal zpravodaj Rožánek.