Princ Harry a vévodkyně Meghan definitivně opouštějí královskou rodinu

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan oznámili, že se nehodlají vrátit k plnění povinností v rámci královské rodiny. Informoval o tom Buckinghamský palác. Pár zveřejnil úmysl opustit role předních členů královského dvora a začít nezávislejší život loni v lednu, s koncem března pak přestal vykonávat povinnosti monarchů. Od té doby běželo roční přechodné období, do jehož uplynutí se mělo definitivně vyjasnit jeho budoucí postavení.

„Vévoda a vévodkyně ze Sussexu potvrdili Jejímu Veličenstvu královně, že se nevrátí k plnění pracovních povinností královské rodiny,“ uvedl v pátek Buckinghamský palác. „Jakkoliv jsou všichni zarmouceni jejich rozhodnutím, vévoda a vévodkyně zůstávají milovanými členy rodiny.“

Definitivní rozchod byl podle BBC potvrzen po diskuzích Harryho, který je vnukem panovnice Alžběty II. a šestým v pořadí následnictví na britský trůn, s členy královské rodiny.

Harry a Meghan nyní vrátí královně čestné vojenské hodnosti i královské patronáty, které budou přiděleny dalším členům rodiny. Pár ale hodlá dál podporovat organizace, které dosud reprezentoval.

„Jak dokazuje jejich činnost za poslední rok, vévoda a vévodkyně ze Sussexu jsou i nadále odhodláni plnit své povinnosti a služby ve Velké Británii a po celém světě a nadále podporují organizace, které zastupovali bez ohledu na oficiální roli,“ komentoval rozhodnutí mluvčí páru.

Harry a Meghan neplní oficiální povinnosti od dubna

Úmysl vzdát se role v královské rodině, které pár zveřejnil loni v lednu na Instagramu, tehdy zaskočilo ostatní představitele monarchie včetně královny Alžběty II. Královská rodina ale vzápětí oznámila, že respektuje jejich přání žít nezávisleji, byť by její členové preferovali, kdyby pár zůstal.

Se začátkem dubna se pak pár zřekl svých oficiálních povinností a dal najevo, že upřednostňuje osobní svobodu a nezávislost na veřejných financích. Princ a jeho manželka od té doby nedisponovali titulem „královská výsost“, i když jim formálně zůstal.

Dále přišli o kancelář v hlavním sídle královny a přestali pobírat peníze britských daňových poplatníků, které však tvořily pouze pět procent jejich životních nákladů, z nichž drtivou většinu pokrývaly prostředky ze soukromých příjmů prince Charlese. Tyto příjmy jim pak zůstaly.

Pár dále vrátil státní pokladně prostředky ve výši 2,4 milionu liber (přes sedmdesát milionů korun), které utratil za renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu. Za pronájem nemovitosti se zavázal platit komerční nájem.

Pár bude pracovat pro Netflix

Meghan a Harry se tehdy dohodli s královskou rodinou na ročním přechodném období, do jehož uplynutí se mělo definitivně vyjasnit jejich budoucí postavení.

Podle agentury DPA nelze nyní zveřejněné rozhodnutí označit za překvapení. Zasvěcenci do dění v britské královské rodině uváděli, že návrat páru k plnění povinností je takřka nemožný. Poukazovali v této souvislosti zejména na lukrativní dohody, které pár nedávno uzavřel s americkou internetovou televizí Netflix, pro níž bude tvořit dokumentární filmy a seriály, celovečerní filmy či pořady pro děti. 

Pár nyní žije se synem Archiem v Kalifornii. Koncem minulého týdne dvojice oznámila, že čeká druhého potomka.

Meghan je druhou Američankou, kvůli které se nějaký člen britské královské rodiny vzdal svých povinností. První byla rozvedená Wallis Simpsonová. Do ní se britský král Edward VIII. zamiloval natolik, že se v roce 1936 vzdal trůnu, aby se s ní mohl oženit, což byl první případ svého druhu v dějinách rodu Windsorů.