Při střetech v Džanínu zahynulo pět Palestinců, izraelská armáda nasadila vrtulník

Horizont ČT24: Boje v Džanínu (zdroj: ČT24)

Izraelské síly při ostrých střetech s ozbrojenci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily pět Palestinců, včetně patnáctiletého chlapce, dalších nejméně 91 jich zranily. V pondělí to uvedly palestinské úřady. Izraelská armáda potvrdila, že ve městě provedla úder z vrtulníku, aby mohla evakuovat vojáky, jejichž vozidlo zasáhlo výbušné zařízení. Zraněno bylo osm příslušníků izraelských bezpečnostních sil, střety ve městě podle armády trvaly asi deset hodin. Nasazení bojových vrtulníků v této oblasti je velmi neobvyklé. Podle listu Haaretz tak izraelská armáda učinila poprvé od druhé intifády, tedy palestinského povstání z let 2000 až 2005.

O život podle palestinského ministerstva zdravotnictví přišli muži ve věku 15 až 29 let. Nejméně tři ze zabitých Palestinců podle agentury Reuters patřili k teroristické skupině Islámský džihád. Dalších nejméně 91 Palestinců bylo zraněno, z toho 23 včetně dívky vážně, uvedly palestinské úřady. Dvanáct lidí je podle nich v kritickém stavu. List Haaretz s odkazem na svědky napsal, že patnáctiletou dívku zasáhla zbloudilá kulka.

Jedním ze zraněných je i novinář Hazím Násir, který měl na sobě podle Reuters jasně označenou novinářskou vestu. Byl střelen do břicha při natáčení před budovou, která byla terčem palby, popsali jeho kolegové. Izraelská armáda incident zatím nekomentovala. Šéf Červeného půlměsíce v Džanínu uvedl, že se i jeho záchranáři stali terčem izraelské palby, když z místa odváželi zraněné. Poškozeny byly dvě sanitky.

V prohlášení s pohraniční policií izraelská armáda sdělila, že razii provedla, aby zatkla dva hledané Palestince. „Během akce vypukla masivní přestřelka mezi (izraelskými, pozn. red.) jednotkami a ozbrojenci v oblasti. Na ozbrojené síly bylo vrženo velké množství výbušnin. (Izraelské) síly odpověděly ostrou střelbou,“ stojí podle listu The Times of Israel v prohlášení.

Místní křídlo palestinské teroristické skupiny Islámský džihád uvedlo, že jeho členové odpálili výbušniny v blízkosti vozidel izraelské armády a poté na něj stříleli.  

„Když bezpečnostní síly opouštěly město, vojenské vozidlo zasáhlo výbušné zařízení, které ho poškodilo,“ uvedla izraelská armáda. Podle jejího mluvčího podnikl vrtulník Apache údery na otevřenou oblast, aby zahnal ozbrojence během evakuace zraněných členů izraelských bezpečnostních sil. „Víme, že byli zasaženi Palestinci, je jich poměrně hodně. Víc budeme vědět v následujících několika hodinách,“ uvedl s tím, že akce ještě několik hodin potrvá.

Svědek: Nejméně jeden zatčený Palestinec

Na videu z místa střetu je vidět, jak vrtulník během operace odpaluje střelu. V palestinských médiích se zase objevilo video exploze výbušniny v těsné blízkosti vozidla izraelské armády. Vozidlo podle záběrů pořízených z dálky následně obklopil dým, na dalších videích je slyšitelná střelba. 

Představitel palestinské samosprávy Husajn Šajch podle AP uvedl, že izraelská vláda vede „zuřivou a otevřenou válku“ proti palestinskému lidu, a dodal, že palestinský prezident Mahmúd Abbás přijme „bezprecedentní rozhodnutí“. Palestinské ministerstvo zahraničí označilo izraelské operace v Džanínu za „nebezpečnou eskalaci, která zatáhne region do dalšího krveprolití“ a vyzvalo mezinárodní společenství, aby „okamžitě a urychleně zasáhlo“.

„V boji proti terorismu neexistují žádné kompromisy, budeme pokračovat v ofenzivním postupu,“ uvedl na Twitteru izraelský ministr obrany Joav Galant. Dodal, že Izrael k ochromení „teroristických živlů“ použije veškeré prostředky.

Izraelský ministr financí Bezalel Smotrič, který stojí v čele krajně pravicové strany Náboženský sionismus, na Twitteru napsal, že nadešel čas pro rozsáhlou operaci, která zničí „hnízda teroristů v severním Samaří“. Zároveň vyzval ke svolání bezpečnostního kabinetu. Judea a Samaří jsou biblická označení pro území dnes známé jako Západní břeh Jordánu.

Izrael na Západním břehu zvýšil aktivitu

Egyptské ministerstvo zahraničí odsoudilo „pokračující eskalaci Izraele proti Palestincům“, která podle Káhiry podrývá snahy o snížení napětí v regionu. Hluboké znepokojení kvůli nynějším událostem vyjádřil také vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

V uplynulém roce Izrael na Západním břehu Jordánu znásobil razie, a to zejména v Džanínu, v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele. Podle údajů agentury AP bylo letos na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě zabito 125 Palestinců. Podle Izraele ve většině případů šlo o ozbrojené radikály.

Mezi mrtvými jsou ale i mladíci házející kameny a lidé, kteří se do násilností nezapojili. Palestinské útoky namířené proti Izraelcům si letos podle AP vyžádaly životy nejméně dvaceti lidí.