Při sesuvu půdy ve Venezuele zemřelo 36 lidí, další desítky se pohřešují

Venezuelu zasáhl hurikán Julia, způsobil sesuvy půdy (zdroj: ČT24)

Počet obětí sobotního sesuvu půdy na severu Venezuely vzrostl  na 36, uvedla agentura AFP s odvoláním na venezuelské ministerstvo vnitra. Dalších více než šedesát lidí se pohřešuje. Záplavy a silné deště souvisejí s hurikánem Julia, který následně dorazil i do dalších částí Latinské Ameriky. Nad Nikaraguou zeslábl na úroveň tropické bouře.

Bilance obětí sesuvu půdy ve venezuelském městě Las Tejerías ve státě Aragua se může dále zvyšovat, protože se stále pohřešuje více než šedesát lidí, uvedl při pondělní návštěvě místa tragédie prezident Nicolás Maduro.

Nejmenovaný představitel civilní ochrany agentuře AFP řekl, že šance, že záchranáři po dvou dnech ještě najdou někoho živého, je jen minimální. Na záchranných pracích se podílí asi tři tisíce lidí.

Následky záplav ve venezuelském městě Las Tejerías
Zdroj: Reuters/Leonardo Fernandez Viloria

Sesuv zničil stovky obytných budov a obchodů a Maduro slíbil, že vláda všechny do posledního obnoví. „Takto rozsáhlý sesuv půdy Venezuela nezažila už mnoho let,“ řekl. Vicepremiérka Delcy Rodríguezová upřesnila, že sesuv zcela zničil 317 budov, dalších 757 poškodil.

„Tolik rodin ztratilo své domovy. Sám jsem musel uzavřít svoji pizzerii, kterou jsem provozoval pouhé dva roky. Jsem začínající podnikatel a teď najednou nemám nic,“ říká majitel pizzerie Luis Fuentes.

Las Tejerías po záplavách a sesuvech půdy
Zdroj: Reuters/Leonardo Fernandez Viloria

Na záběrech venezuelských médií je vidět bahno pokrývající velké části zaplaveného území. Z břehů se vylilo několik řek. Las Tejerías leží asi padesát kilometrů od Caracasu. Ve městě jsou zničené domy, zdevastované obchody, nánosy bahna a stromy sesuté z kopců.

Hurikán Julia dorazil v neděli k pobřeží Nikaraguy, poté zeslábl na tropickou bouři. V mnoha zemích způsobil záplavy a sesuvy půdy, jejichž hrozba kvůli vytrvalému dešti pokračuje. Prezident Guatemaly Alejandro Giammatei vyhlásil na třicet dní stav nouze, aby stát dokázal obětem katastrofy účinněji pomoci.