Při nehodě cisterny v Kongu uhořelo přes 220 lidí

Kinshasa - Nejméně 220 mrtvých si v pátek večer v západoafrickém Kongu vyžádala exploze cisterny s naftou. Oheň z výbuchu následně zachvátil celou vesnici Sange. Dalších 100 lidí je zraněno. Úřady původně hovořily o stovce obětí, ani stávající číslo ale pravděpodobně není konečné. Guvernér provincie Marcellin Cisamvo upozornil, že zatím jde o předběžnou bilanci, úřady rozsah škod teprve zjišťují.

„Cisterna jedoucí z Tanzanie se převrátila ve vesnici Sange. Následně vyteklo palivo, nafta explodovala a oheň se rozšířil do vesnice,“ řekl podle agentury AFP mluvčí provinční vlády. Nehodu podle policie zavinila vysoká rychlost řidiče cisterny.

„Někteří lidé zemřeli, když se snažili ukrást unikající palivo, ale většina obětí jsou lidé, kteří se ve svých domovech koukali na fotbal,“ dodal guvernér Cisamvo. Podle Červeného kříže, který na místo poslal své pracovníky, bylo dosud napočítáno 221 mrtvých, z toho 61 dětí a 36 žen, a 214 zraněných. Shořelo asi 20 domů postavených převážně z hlíny a pokrytých slámou.

Nehodu prošetřují mezinárodní síly OSN působící v zemi, které poskytly k evakuacím postižených tři vrtulníky a zalarmovaly své nemocnice v místech nedaleko neštěstí. OSN rovněž popřela dřívější zprávu, že mezi oběťmi jsou také příslušníci jejích mírových sil.

Vesnice Sange, v níž k nehodě došlo, leží nedaleko konžských hranic s Burundi v provincii Jižní Kivu asi 70 kilometrů jižně od centra provincie Bukavu. Šíření požáru bylo o to rychlejší, že domy v Sange byly postaveny převážně z hlíny a pokryté slámou.