Požáry na Madeiře uvěznily na letišti tisíce pasažérů

Požár v obci Ribeira Brava na Madeiře (zdroj: Reuters/DRONE ILHA DA MADEIRA)

Stovky hasičů na portugalském ostrově Madeira stále nemají pod kontrolou lesní požáry. O víkendu se museli evakuovat obyvatelé dalších obcí. Dva lidé, kteří se nadýchali kouře, museli být ošetřeni. Letiště na ostrově v neděli zrušilo šest desítek letů, napsala agentura EFE. Podle místních médií tak na letišti uvázly tisíce cestujících. Některým z nich se pak v pondělí podařilo odlétnout.

Požáry vypukly minulou středu nedaleko letoviska Ribeira Brava. Šíření plamenů v centrální části ostrova napomáhá silný vítr a třicetistupňová vedra. Práci stovek hasičů komplikuje i kouř. Ostrov povolal o víkendu posily z portugalské pevniny.

Evakuováno bylo na 160 lidí. „Spousta úzkosti, spousta kouře, hrozné horko a starosti. Uplynulá noc byla strašná a velmi dlouhá, protože domy byly v ohrožení,“ popisuje situaci obyvatelka Madeiry Ivone Emperadeirová.

V pondělí se vítr uklidnil a umožnil tak i odlet některých turistů, kteří na ostrově uvázli. Evakuovaní pak po rozednění zjistili, že se stále mají kam vrátit. Hasičům se podařilo obydlené svahy – i přes těžkou dostupnost – ochránit.

„Minulá noc byla příšerná. Byla to dlouhá noc, kdy se všichni báli o své domovy,“ řekla Emperadeirová. Hrozba ale nepominula úplně. Řada evakuovaných se vrátit nesměla a kdo mohl, snažil se svůj majetek chránit vlastními silami.

Živel si zatím nevyžádal oběti

Místní úřady vyhlásily kvůli horkům druhý nejvyšší stupeň varování před požáry po celém ostrově, kam právě v srpnu pravidelně přilétá nejvíc turistů za celý rok.

„Není pochyb, že tento velmi nebezpečný požár v těžko přístupném terénu byl založen úmyslně,“ prohlásil podle Reuters šéf regionální vlády Miguel Albuquerque. Podle něj si zatím oheň nevyžádal oběti. Svědci tvrdí, že žháře vyrušili i přímo ve Funchalu – stotisícové metropoli Madeiry.

Ostrov Madeira má asi 250 tisíc obyvatel a je oblíbenou turistickou destinací i u Čechů, kteří upřednostňují aktivní dovolenou.

Horizont ČT24: Požáry na Madeiře (zdroj: ČT24)