Požár budovy v Istanbulu si vyžádal nejméně 29 mrtvých, další lidé jsou zranění

Podle tureckého tisku vyhaslo při požáru budovy v Istanbulu nejméně 29 lidských životů. Další osoby jsou zraněné a nejméně jedna je ve velmi vážném stavu. Bilance tragédie v posledních hodinách rostla. Podle prvních informací tisku začalo hořet v podzemí obytného domu, kde se nachází noční klub. Příčiny požáru zatím nejsou jasné a jsou předmětem šetření. Policie několik lidí zadržela a vyslýchá je.

Podle místního tisku začalo hořet kolem 12:00 SELČ v městském obvodu Beşiktaş v evropské části Istanbulu. Požáru předcházel výbuch, píše místní tisk. Podle svědků oheň vzplál v podzemí budovy, kde se nachází noční klub. Ten v době postního měsíce ramadánu procházel renovací. Horní patra obytné budovy zasáhl hustý kouř.

Počet obětí během odpoledne rychle rostl a řada zraněných podle místního tisku zemřela po převozu do nemocnice. Po sedmnácté hodině SELČ se počet mrtvých ustálil na 29. Ministr vnitra Ali Yerlikaya podle agentury AFP uvedl, že při požáru zemřeli všichni lidé, kteří v daný moment pracovali na renovaci klubu, či zaměstnanci podniku. Během postního měsíce ramadánu byl klub zavřený, takže se tam nenacházeli klienti. Otevřít měl znovu příští týden.

Požár se podle tisku už podařilo uhasit a uvnitř budovy bylo dokončeno pátrání po obětech. Ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç podle agentury AP uvedl, že tamní policie zadržela osm lidí, aby je mohla vyslechnout. Jsou mezi nimi majitel nočního klubu či vedoucí stavebních prací.

„Neevidujeme žádnou žádost o povolení pro stavbu nebo rekonstrukci,“ upozornil po příjezdu na místo požáru istanbulský starosta Ekrem Imamoglu. Podle něj tak byly stavební práce nelegální, ale nebylo je vidět, protože vše se dělo v podzemních podlažích. Podle úřadu istanbulského guvernéra měl podnik platnou licenci, která mu byla vystavena v roce 1987 a obnovena byla v roce 2018.